Строежът на магистралата Русе – Велико Търново тръгва през септември

Участък от строежът на дългочаканата магистрала между Русе и Велико Търново може да тръгне през септември. Обектът е сред топ приоритетите на настоящия програмен период 2021 – 2027 г. и се финансира с пари от Европейския съюз.

„Въпреки че сроковете за проектиране са до 2024-та година, очаквам през септември месец да има готов инвестиционен проект и да бъде издадено разрешение за строеж на част от магистралата между Русе и Бяла“ – това каза министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков пред телевизия „България он еър“.

В момента от агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) са подгтотвили документацията за отчуждения по трасето. Одобрени са и Подробните устройствени планове, а обектът е обявен за национален, допълни той.

Строители на обекта са фирми, които получиха големи аванси по изграждането на магистрала „Хемус“ между София и Варна. https://www.mediapool.bg/zastrahovka-dallbogg-za-magistralata-ot-ruse-do-byala-news341586.html

До дни ще е готов участък от магистрала „Европа“

Регионалният министър припомни, че вече се строи в цялост и магистрала „Европа“ между София и ГКПП „Калотина“.

„Пуснахме шест километра до Калотина, до седем – осем дни най-вероятно ще бъде пуснато цялото движение“, информира още архитект Шишков.

За последните осем месеца служебният екип на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е одобрил Подробния устройствен план на магистрала „Европа“, допълни той.

Магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле

До няколко месеца трябва да стане ясно одобрява или не Европейската комисия екологичните мерки за преминаването на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, стана ясно от думите на министъра. Той информира, че в момента се води кореспонденция по въпроса и всичко зависи от отговора на комисията.

„Издаденото разрешение за строеж на пътния възел при Кресна не предопределя избора на трасе“, повтори за пореден път арх. Шишков. По думите му ако не беше издадено това разрешение за строеж, щеше да бъде загубена оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) и магистрала „Струма“ щеше да се върне 4 години назад.

Ако Европейската комисия потвърди издадения през 2017 г. ОВОС и ако се докаже, че този вариант е екологично най-издържаният, строителството на аутобана тръгва по трасето през Кресненското дефиле, каза регионалният министър. Ако отговорът е отрицателен, ще трябва да се промени трасето, допълни той.

„Четири – пет години е коментирано, правен е анализ, изследвани са трасета, включително вариант с 15-километров тунел, както и трасе с две ленти извън дефилето, но най-вероятно във времето назад сегашният вариант е бил най-екологичен“, смята арх. Шишков.

Той посочи, че е взет под внимание един от най-важните компоненти при избора на трасе, а именно шумът. Затова ако двете трасета са разделени, както е при сегашния вариант, шумът би бил много по-малко, отколкото ако бъдат обединени заедно.

„Този вариант търси добро техническо решение заедно с това да бъде запазена природата и финансовата част на проекта“, отбеляза регионалният министър.

Регионалният министър атакува природозащитниците и местните граждани, които се обявиха против настоящия вариант за преминаване през Кресненското дефиле.

„Не чух много критики относно екологията. Критиките са основно върху това, че три-четири заведения ще имат проблем с експлоатацията си, които впрочем се оказаха и незаконни. Относно рафтингът, който се практикува там, също не съм убеден, че и техните постройки са законни и те буквално се намират в реката, т.е говорим за запазване на природата. Само че природата е за всички и ние всички трябва да я пазим, а не определени хора да я експлоатират“, заяви Шишков.

Август месец се очаква да бъде укрепено частично свлачището при тунел „Железница“ и движението от Гърция към София да бъде пуснато в едната лента в посока София, съобщи още регионалният министър, базирайки се на уверенията на строителя.

Той припомни, че още през 2020-та година е установено, че има свлачище в участъка. Но нито едно правителство след това – двете служебни на Стефан Янев и редовното на Кирил Петков не предприеха мерки за решаването на проблема. „Затова сега правим така, че да има път към тунела“, каза Шишков.

Експертен съвет вече е одобрил изменения на Подробния устройствен план за кръговите кръстовища на скоростния път Мездра – Ботевград и предстои да започне строителството на пътните възли, каза арх. Шишков.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy