Супермоделът Татяна Патиц почина на 56 години

Легендарният топмодел от 80-те и 90-те години на миналия век – Татяна Патиц, е починала на 56-годишна възраст в САЩ, предадоха световните агенции.

Пичината за смъртта е „заболяване“, е съобщил нейният агент без да даде повече подробности.

Родена е в Хамбург. Баща й е германски журналист, а майка й – естонска танцьорка от парижкото кабаре „Лидо“. Още докато е съвсем малка, семейството и се мести в Сканьор – идиличен морски град в южната част на Швеция, където израства.

През 1983 г., когато е на 17, участва в конкурс за модели в шведското издание Elite Model Look и се класира трета. Наградата е пътуване до Париж и договор за ограничено време. Но, както пише Vogue през 1988 г., „една звезда не се ражда бързо“ – Татяна не намира работа в продължение на една година.

В звезда я превръща модният фотограф Питър Линдберг, който прави някои от най-запомнящите се снимки на супермоделите от 80-те. Германецът, известен с неретушираните си изображения и предпочитанията си към „естествен“ красив външен вид, ще заснеме Татяна за известния кадър „Бели ризи: Шест супермодела, Малибу“ през 1988 г. и после отново за корицата на супермоделите на британския Vogue от януари 1990 г.

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/diYAc7gB-0A“ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share“ allowfullscreen></iframe>

Когато Джордж Майкъл видял това издание, той поканил същия състав от момичета да се появят в неговия музикален видеоклип „Freedom „90“, който ги превърна в легендарни икони на модния подиум – Татяна Патиц, Наоми Кембъл, Синди Крофърд, Линда Еванджелиста и Кристи Търлингтън. Видеото, заснето от бъдещия прочут кинорежисьор Дейвид Финчър, носи популярност на участничките далеч извън света на модата.

„Татяна беше вечният европейски символ на шика – сякаш Роми Шнайдер среща Моника Вити“, казва за нея Ана Уинтур, главната редакторка на Vogue. „Тя беше много по-малко забележима от своите колежки – по-загадъчна, по-възрастна, по-недостижима – и това имаше своята привлекателност“, допълва Уинтър.

„Никога не продадох душата си“, каза Татяна Патиц в интервю през 2020 г.

Наричаха я още „най-загадъчният супермодел“ – не само заради студеното излъчване, но и защото се пенсионира рано, загърби бизнеса със суетата и се посвети на спокоен семеен живот във ферма в Калифорния със сина си.

Синът на Патиц – Джона Джонсън последва стъпките й и стана модел, дори позира с майка си за Vogue. Тя каза пред изданието през 2022 г., „Джона е моят източник на щастие“.

Последната поява на Патиц на червения килим беше с него на Tribute to Bambi в Берлин, Германия, през миналия октомври.

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy