Супертайфунът „Саола“ се приближава към Южен Китай и Хонконг

Хонконг затвори днес фондовата си борса и училищата и отмени полетите от и до града, тъй като супертайфунът „Саола“ се приближава към южното крайбрежие на Китай, предаде Франс прес.

Около 02:40 ч. сутринта във финансовия център беше обявена тревога от ниво Т8 по десетобалната скала, а фондовата борса обяви, че „сутрешните търговски сесии на всички пазари ще бъдат отменени“.

Скоростта на вятъра беше 205 км/ч, когато „Саола“ се намираше на 230 км източно-югоизточно от Хонконг около 8:00 ч. местно време, сочат данните на Хонконгската обсерватория. Супертайфунът ще бъде придружен от „проливни дъждове и силни ветрове“, допълни обсерваторията. Тази сутрин улиците на Хонконг бяха безлюдни, а над острова се сипеше лек дъжд.

В континентален Китай е обявена максимална степен на тревога заради тайфуна, който според държавните медии ще достигне сушата „в крайбрежните райони, простиращи се от Хуейлай до Хонконг“ днес следобед или през нощта. Провинция Гуандун също обяви извънредна ситуация от първо ниво, което е максималното ниво.

Китайският град Шънчжън, съседен на Хонконг, обяви днес, че ще затвори офисите, магазините и пазарите в очакване на тайфуна „Саола“, предаде Франс прес.

Градът със 17,7 милиона души население реши да „затвори офисите, магазините и пазарите от 16:00 ч. и да спре обществения транспорт от 19:00 ч.“, се посочва в изявление на отдела за управление на извънредните ситуации, който предупреди, че тайфунът „се очаква да предизвика силна буря в града“.

Отменят се и занятията в учебните заведения следобед. Властите казаха, че са мобилизирали всички налични ресурси – медици, спасители, специалисти в областта на водоснабдяването и електроснабдяването, както и в областта на телекомуникациите.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy