Схемата на Гергов за Пловдивския панаир засега е блокирана

Сделката за овладяването на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов засега е блокирана. Вписването ѝ в Търговския регистър е отказано, показва справка в него.

В понеделник Гергов поиска увеличението на капитала на публично-общинското дружество „Пълдин туринвест“ да бъде официално вписано. В тази компания съсобственици са община Пловдив и Георги Гергов, а на 9 януари събранието на акционерите реши да приеме нов съдружник – управляваната от Иван Портних от ГЕРБ община Варна. Новият съсобственик трябваше да влезе във фирмата с акциите в Пловдивския панаир (29%), които притежава.

Това води до намаляване на дела на община Пловдив в „Пълдин туринвест“ и до преразпределение на силите в държавно-частния „Международен панаир Пловдив“. При евентуалното вписване на промените в „Пълдин туринвест“ Гергов щеше да овладее изложбения център, а държавата да остане с едва 20% собственост и без право да блокира важните решения за дружеството.

Ефект от дефекта

Във вторник е отказано вписването на промените в „Пълдин туринвест“, а мотивът е обърканото решение на общинския съвет в Пловдив, взето в края на 2022 г. Според него общината не е съгласна с промяната на капитала на фирмата и задължава кмета да я атакува в съда, но в същото време представителят на местната власт гласува „за“ увеличението на капитала. Тази правна каша беше приета на 19 декември 2022 г. основно с гласовете на ГЕРБ и БСП-Гергов.

Според мотивите за отказа „посоченото противоречие между двете решения на общински съвет“ е предпоставка да се приеме, че „на така проведеното на 09.01.2023 г. общо събрание на акционерите на „Пълдин туринвест“ АД не са взети валидни решения“.

Отказът за вписване може да се обжалва.

И без кмета

„Успяхме и без кмета! Щастлива съм в края на този изпълнен с притеснения ден! Търговският регистър се съобрази с втората защита, която вмъкнахме в проекта ни за решение за апорта на варненските акции от панаира и точно на това основание отказва да впише апорта!“, коментира във фейсбук профила си общинският съветник от „Демократична България“ Веселина Александрова. Тя беше основният инициатор на опитите за защита на панаира от домогванията на Гергов.

Александрова коментира, че основанието за спирането на вписването е Законът за приватизация и следприватизационен контрол, който изисква изрично съгласие на общината за увеличение на капитала. А такова в решението на общинския съвет няма.

„Именно затова не се отчаях докрай от шизофренното решение от 19 декември, макар и да опитахме два пъти да го оправим (за да имаме две защити, а не една, която може да не бъде зачетена)“, добави Александрова.

Във вторник тя и колегите ѝ от групата на ДБ в пловдивския общински свет се опитаха да накарат общината да поиска спиране на вписването на сделката в Търговския регистър. Те търсиха кмета Здравко Димитров в опит да намерят отговор на въпроса дали е подал жалба срещу поисканото вписване. Оказа се, че кметът е в командировка до петък, а служителите му не могат да отговорят. По-късно през пресцентъра си Димитров заяви, че ще обжалва решението на събранието на акционерите от 9 януари в законови 14-дневен срок, но не посочи изрично, че ще се опита да спре вписването на сделката. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy