Събират дарения за ремонт на детското отделение на болницата във Видин

Дарителска кампания събира средства за ремонт на детското отделение на многопрофилната болница във Видин „Света Петка“. 

„Детското отделение се нуждае от основен ремонт, част от който е започнал и се извършва в момента в сектор „Кърмачески“. За да създадем необходимите битови условия, както за най-малките ни пациенти, за техните родители, а също и за дежурния медицински персонал, спешно трябва да се извърши смяна на подовата настилка с антибактериална, боядисване и украсяване на стените, поставяне на окачени тавани, ремонт на сервизни помещения и създаване на нови санитарни такива, ремонт на кабинети и манипулационни, създаване на помещение за детски кът“, обясни пред БТА директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова.

Средства, необходими за цялостния ремонт са близо 200 хил. лв., с които болницата не разполага. До момента за инвестиционни и строително-ремонтни дейности в края на м.г. болницата е получила 65 хил. лв. от Министерство на здравеопазването за ремонт на кърмаческия сектор. „Започнахме първо с ремонт на този сектор, защото по време на пандемията от Covid този сектор бе обособен за лекуване на пациенти с коронавирус и след отмяната на извънредното санитарно положение в началото на април м.г. се наложи да възстановим дейността на сектора и спешно се наложи извършването на ремонтни дейности, които се извършват и в момента. Към настоящият момент кърмачетата се приемат в общия сектор на отделението, което води до ограничаване на броя на останалите приемани пациенти“, уточни д-р Найденова.

„Ние лекарите, медицинските работници и целият екип, се отнасяме сериозно към проблемите, които ни съпътстват и се стремим да ги решаваме своевременно, но средствата, с които разполагаме и които са събрани в дарителската ни сметка, са недостатъчни, каза още д-р Найденова. Три хил. лв. дари хипермаркет „Практис“ за строителни материали, 23 800 лв. бяха събрани на Благотворителен бал, организиран съвместно от ръководството на болницата и „Лайънс клуб – Видин“. След публикация на майка в социалните мрежи за набиране на средства за ремонта на детското отделение са събрани за първите десет дни на януари 1438 лв“, каза Найденова.

След настояване за среща по проблемите на видинската болница здравният министър д-р Асен Меджидиев, придружаван от зам.-министър д-р Александър Златанов посетиха на 6 януари лечебното заведение и се запознаха подробно с текущото състояние на областната болница. Д-р Меджидиев пое ангажимент Министерство на здравеопазването да осигури финансов ресурс за ремонта на детското отделение, както и за закупуване на апаратура, която е необходима за отделенията по ушно-носно-гърлени и очни болести, уточни д-р Найденова.

По време на срещата видинският кмет д-р Цветан Ценков бе категоричен, че разрешаването на проблемите, пред които е изправена МБАЛ „Света Петка“, са от изключително значение за всички жители на Видинска област, защото това е единственото лечебно заведение, което обслужа населението на 11-е общини в региона. Д-р Ценков пое ангажимент община Видин отново да подкрепи областната болница, включително финансово. В тази връзка общинската администрация вече подготвя предложение до Общинския съвет, с което в бюджета на общината за 2023 година ще бъдат предвидени 400 хил. лв. за изплащане на задълженията на МБАЛ „Света Петка“ за местни данъци и такси. То ще бъде внесено за гласуване още на следващото заседание на Общинския съвет – Видин, допълни Найденова.

Към момента в Детското отделение на МБАЛ „Св. Петка“ във Видин работят шест лекари, 10 медицински сестри и пет санитари. Незаети длъжности в отделението са – един лекар и две медицински сестри, каза д-р Найденова. Тя допълни, че натовареността в отделението е много голяма. За месец декември 2022 г. през отделението са преминали и лекувани 103 пациенти, за сравнение през месец август м.г. в отделението са лекувани 73 деца. В момента към 11 януари в отделението има 56 деца.

Д-р Ивета Найденова благодари на всички дарители и отново отправи своя призив към бизнеса, към обществеността да бъдат съпричастни и да се включат в дарителската кампания за набиране на средства за ремонта на детското отделение. Желаещите да дарят и помогнат могат да го направят по сметките на МБАЛ „Св. Петка“:

Дарителски сметки на МБАЛ „Св.Петка“ АД гр. Видин за набиране
на средства за реновиране на отделението по Педиатрия:

Банка : ЦКБ АД
BIC : CECBBGSF
IBAN: BG06 CECB 9790 10F1 1035 04
и
Търговска Банка Д Банк
BIC: DEMIBGSF
IBAN: BG18 DEMI 92401000298087

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy