Съветник на Зеленски: Обичам България, тя ни помага много

„Има държави, които много обичам и тази любов особено ярко се проявява по време на войната. България е една от тези държави“, каза съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк пред руската блогърка Юлия Латинина

„Ролята на България във войната в Украйна ще бъде много, много високо оценена в учебниците по история“, казва Подоляк в интервюто, цитирано от “Сега“. Така той коментира статията в Die Welt, която разказва за тайната оръжейна помощ, оказана от България в първите дни на руското нападение.

„Не съм готов да коментирам българското правителство от гледна точка на военната помощ, която е обемна, която оказаха на Украйна особено в първата седмица на войната. Мисля, че българското правителство може да разкаже за това детайлно, ако смята, че е нужно“, казва той.

Според него България е сред държавите, които още в първите дни видяха какво точно се опитва да направи Русия в Украйна

„Те разбраха основното – Русия нападна без всякакви мотиви Украйна, убива граждани, нахлу на цялата територия (на Украйна – б.р.). Държави като Полша и България, не изключвам и моите любими прибалтийски държави, заявиха от първия ден, че ще дадат вскичко, което могат, ще помогнат с каквото могат“, казва още Подоляк.

Той обеща след края на войната да направи таблици, в които да опише детайлно всичката помощ, получена от партньорите по време на войната – като пари, оборудване, въоръжение, горива и т.н.

„Ще опиша това в таблица и особено за първите особено тежки дни кой и с какво помогна“, допълни той.

Латинина пита за българската помощ и обърна внимание, че материалът в Die Welt е публикуван преди очакваното решение на Германия за танковете „Леопард“, от които  Украйнасе нуждае.

В същото време известният украински военен коментатор Олександър Коваленко написа в Телеграм, че България е била една от трите страни, които са дали тежко въоръжение на Украйнав началото на конфликта. Коваленко говори за гаубици Д-20 и 122-мм БМ-21 „Град“.

“Именно България бе от първите, които предложи ремонтните си заводи за поправка на повредената в боевете украинска техника. А сега обемите на тази помощ е в пъти повече“, пише Коваленко, цитиран от “Сега“.

Той твърди, че България е предала на Украйна и танкове Т-72М1, както и известно количество авиационна техника, но не споменава точно каква

“Да не говорим за логистичния фактор. Но много неща ще станат известни след края на войната. За това – България, благодаря!“, казва Коваленко.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy