Съгласие в ЕС за ценови таван и на руските горива

Страните членки на ЕС постигнаха предварително споразумение за таван на цените на руските рафинирани петролни продукти, но все още се пазарят дали да наложат регулярен преглед на тавана, съобщава „Файненшъл таймс“, цитирайки ротационното шведско председателство.

Постоянните представители на 27-те държави от ЕС се съгласиха на среща в петък да наложат таван от 100 долара за барел за висококачествени руски нефтени продукти като дизел и таван от 45 долара за продукти от нисък клас като мазут, съобщава източници на финансовото издание, запознати със споразумението.

Ценовият таван ще позволи на корабните компании, превозващи руски петролни продукти, да имат достъп до западни застраховки и финансиране, но само ако плащат за тези нефтопродукти по-малко от предписаното от съюза ниво.

Продължават обаче разговорите дали ЕС трябва да включи задължителна клауза за преразглеждане, която да принуди Брюксел да извършва анализ на въздействието на наложения таван на всеки два месеца с оглед коригиране на ценовите нива, посочват още източниците на „Файненшъл таймс“, добавяйки, че неуспехът да се постигне споразумение за това може да доведе до колапс на целия договорен пакет.

Редица държави от ЕС, включително Полша и балтийските страни, настояват за преразглеждане на нивото на тавана, в допълнение към преразглеждането на ценовия таван от 60 долара за барел, наложен на руския петрол през декември. Според тези страни, таванът на цените трябва редовно да се коригира, за да продължи да намалява средствата за руската война в Украйна.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy