Съдебният процес срещу Радостин Василев започва след изборите

Съдебният процес срещу бившия спортен министър и настоящ независим депутат Радостин Василев ще започне по същество с разпит на двама свидетели и четирима експерти на 7 ноември. Това стана ясно в понеделник по време на разпоредителното заседание на съдебния състав на Софийския градски съд.

СГС и страните по делото приеха, че не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в хода на разследването.

Радостин Василев е обвинен от прокуратурата за опит за принуда срещу Христинка Иванова от „Има такъв народ“, докато я убеждаваше през пролетта на 2022 година да напусне парламентарната групата на партията на Слави Трифонов. Това се случи, когато ИТН обяви, че сваля подкрепата си за кабинета на Кирил Петков, а няколко души от партията обявиха, че напускат формацията.

Сред напускащите бе и Василев, по онова време спортен министър от квотата на ИТН. В отговор от партията разпространиха запис, на който се чува как той увещава Иванова също да подкрепи правителството на Петков.

Позицията на ИТН бе, че Василев е действал мутренски и се е опитал да окаже натиск върху депутатката. Той самият отрича.

Междувременно Василев стана депутат от ПП-ДБ, но се скара с тях преди да разпространи пълен запис от закрито съвещание на парламентарната група на „Продължаваме промяна“. След скандала със записа той обяви, че ще прави собствена партия и остава независим депутат.

В понеделник съдът отхвърли внесения граждански иск от Христинка Иванова за причинени неимуществени вреди за 10 000 лева.

По време на заседанието адвокатът на Василев Ина Лулчева помоли делото да бъде насрочено за след 29 октомври, тъй като депутатът ѝ има намерение да участва в предстоящите местни избори. Самият Радостин Василев каза, че ще обяви плановете си за изборите във вторник.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy