Съдия Мирослава Тодорова: Депутатите ликвидират независимостта на съда

Съдия Мирослав Тодорова от Софийския градски съд излезе с остър коментар за приетите в четвъртък на второ четене промени в Закона за съдебната власт от правната комисия в парламента. С тях се установиха нови правила за назначаване и освобождаване от поста на главния прокурор и председателите на въхровните съдилища – касационен и административен. Изискващото се мнозинство бе свалено от 17 на 13 гласа. И въпреки настояването на правосъдния министър Крум Зарков, депутатите от ГЕРБ и ДПС ликвидираха допълнителната защита за председателите на съдилищата. Неговата идея бе те да се освобождават с т.нар. двойно мнозинство, т.е. 13 гласа плюс мнозинство от съдиите, избрани директно от съдии във Висшия съдебен съвет.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FBulgarianJudgesAssociation%2Fposts%2Fpfbid0UGX7FTC4817z9KjvrW1McGb5MjY5v1mopRVQQk5vArr3L4e5CNjBWBvAbhfV3VAzl&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“304″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Идеята на промените бе да се намали мнозинството за освобождаване на главния прокурор, но това за председателите на съдии да бъде запазено. Депутатите обаче приравниха правилата за тримата големи.

Промените не са окончателно приети и предстои одобряването им в пленарна зала.

Коментарът на Тодорова:

„Дали е резултат на неразбиране или е умишлено, но е факт – част от измененията на Закона за съдебната власт могат да ликвидират независимостта на съда.

В Съдийската колегия членовете, избирани от съдиите, все така ще са малцинство – 6 от 25, но в същото време Народното събрание няма да има възможност да избира съдии в парламентарните квоти на ВСС. И това се случва въпреки международните стандарти за доминиращото участие на съдиите в органите, които ги администрират.

 

Още по темата:

Парламентът улесни отстраняването на тримата големи в съдебната власт

Предлага се освен това председателите на ВКС и ВАС да могат да бъдат предсрочно освобождавани от длъжност с 13 гласа. С елементарна аритметична операция се изяснява, че освобождаването на председателите на върховните съдилища може да бъде постигнато с гласовете на 11-те членове на Прокурорската колегия и 2-ма членове на Съдийската колегия, избрани от Народното събрание, т.е. без гласа на нито един член, избиран от съдиите. И това се случва въпреки становището на Венецианската комисия, че е необходимо да се разграничава статусът на главния прокурор от този на председателите на върховните съдилища и се препоръчва за назначаването и освобождаването на председателите на върховните съдилища да се предвиди квалифицирано мнозинство плюс мнозинство на избраните съдии.

Междувременно предлаганите посегателства върху съда се извършват в хода на мащабен скандал за политическа и/или криминална злоупотреба с прокуратурата, в който всички държавнически усилия би следвало да бъдат насочени към постигане на укрепване на независимостта на съда, защото той е единствената защита на гражданите от всеки властови произвол“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy