Съдът възобнови разследването срещу Митко Каратиста

Бургаският окръжен съд е разпоредил прокуратурата да продължи наказателното производство срещу бившия съсобственик на “Делта гард“ Димитър Спасов – Каратиста, съобщи разследващият сайт Bird.bg. Решението да се прекрати делото е било на бургаския прокурор прокурор Керка Дюлгерска, но съдът отменя нейния акт с аргумента, че тя не си е свършила работатата.

За прекратяването на делото съобщи първо Mediapool в края на октомври, като тогава бургаската прокуратура категорично отказа да потвърди официално информацията. Само две седмици по-късно адвокатите на “Делта гард“ са използвали използвали прекратяването на разследването пред Върховния админнистративен съд, където охранителната фирма се бори за запазване на лиценза си.

“Прокурорът не е изяснил прецизно и детайлно фактите, установени при разследването и погрешно е оценил доказателствата. Прокурорът не е подложил на задълбочен анализ депозираните гласни доказателствени източници и не е извел фактическите си изводи въз основа на интерпретация на формираната доказателствена съвкупност“, се казва в акта на Бургаския съд, с който се разпорежда разследването да бъде възобновено, цитиран от Bird.bg.

Съдът казва, че прокурорър е направи “хаотични правни изводи некореспондиращи със събрания доказателствен материал.“ Прокурор Дюлгерска е решил да прекрати продължилото над 3 години разследване срещу Митко Каратиста с аргумента, че то е несъставомерно, става ясно от изнесената информация.

Това е поредно решение, което говори само по себе си за качеството на работата на българската прокуратура. Едно дело се точи над три години, като накрая прокуратурата реши, че деянието не представлява състав на престъпление.

Делото срещу Каратиста

На 14 май 2019 г. Димитър Спасов – Каратиста бе обвинен за самоуправство, осъществено със сила или заплаха. Това обвинение е единствената причината за отнемането на лиценза на охранителна фирма от МВР в началото на ноември 2021 година. Тогава вътрешен министър беше Бойко Рашков, а правосъден – Иван Демерджиев. Сега Демерджиев е вътрешен министър в служебния кабинет на Румен Радев.

Когато собственик или съсобственик на охранителна фирма официално е обвинен в престъпление, по закон той трябва да излезе от управлението на дружеството си в срок от един месец. Спасов обаче не го прави. Досъдебното производство срещу Митко Каратиста довежда липсата на прозрачност в прокуратура до абсурдни висоти.

След повдигането на обвинението през 2019 г., прокуратурата цели две години и половина пропуска да уведоми дори самия обвиняем. През октомври м.г. МВР започна процедура по отнемане на лиценза на „Делта гард“ заради делото срещу Каратиста. Той на свой ред започна процедура по прехвърляне на дяловете си в компанията на своя съдружник.

Прокуратурата го уведомява за повдигнатите обвинения три дни, след като той вече се е освободил от дяловете си от „Делта гард“, съобщи „Свободна Европа“ през февруари тази година.

Липсата на уведомление от прокуратурата работи в полза на Димитър Спасов. Охранителната фирма използва този аргумент пред столичния административен съд. Твърдението е, че формално Димитър Спасов – Каратиста е спазил закона, защото не е знаел, че е обвиняем. Столичният административен съд все пак потвърди решението на МВР за отнемане на лиценза, но делото е висящо пред върховния съд.

До окончателното приключване на административното дело „Делта гард“ може да работи като охранителна фирма с редовен лиценз.

“Делта гард“ и „Осемте джуджета“

„Делта гард“стана особено популярна покрай разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“, което описва зловеща схема за заграбване на имущество и бизнес активи с помощта на прокуратурата. Самото разследване е кръстено така заради едноименното заведение в центъра на София, където бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото провежда срещите си. В него активно бяха намесени имената на специализираната прокуратура и на главния прокурор Иван Гешев.

Дълго време заведението бе охранявяно от няколко екипа на „Делта гард“ и патрулка на полицията. След това охранителната фирма пази и фабриките на производителя на асансьори „Изамет“, която е собственост на главните потърпевши от случая – бизнесменът Илия Златанов и сина му.

Илия Златанов многократно е твърдял, че служители на „Делта гард“ незаконно са ограничили достъпа му до фабриките на фирмата му „Изамет“. Това бе заснето на камера и от „Антикорупционния фонд“

Димитър Спасов бе викан през 2021 година и на разпит в ГДБОП след интервюто на тогавашния правосъден министър Иван Демерджиев пред Mediapool. В което министърът заяви, че началото на 2020 г. Митко Каратиста го е заплашвал с главния прокурор. Демерджиев каза, че повод за „заплахата“ било дело за фотоволтаичен парк, който е бил охраняван от „Делта гард“.

В отговор на въпроси за скандала „Осемте джуджета“, Митко Каратиста коментира, че познава следователя Петьо Петров-Еврото. Фирмата му е охранявала и столичния ресторант „Осемте джуджета“, където бизнесменът Илия Златанов твърди, че се е срещал с бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, посочен от него като основен инициатор на схема за отнемане на бизнеса му.

Спасов определи разследването за „Осемте джуджета“ като „много интересно филмче като по Стивън Кинг“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy