Съдът възстанови на работа уволнен заместник-председател на ДАНС

Бившият заместник-председател на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Недялко Недялков е възстановен на поста с решение на съда, съобщи разследващият сайт Bird.bg във „Фейсбук“.

Той беше уволнен от служебното правителство на Стефан Янев. Недялков обжалва отстраняването си от поста пред съда.

Сега последната съдебна инстанция – Върховният касационен съд (ВКС), е излязъл с определение, с което се отказва да се занимава с уволнението на Недялков. Така в сила остава решението на Софийския градски съд, който го върна на поста преди година.

ВКС ще разгледа по същество единствено претенцията на Недялков да получи обезщетение за това, че е останал без работа. Той претендираше за 41 000 лв., но градският съд му присъди 26 925 лв.

Уволнението на Недялков бе от серията рокади в службите за сигурност, направени с встъпването в длъжност на служебното правителство на Стефан Янев.

Заместник-председателят на ДАНС беше освободен с мотив, че системно не се справя със задълженията си и уронва престижа на агенцията. Има тенденция на чувствителен спад в оперативно-издирвателната и информационно-аналитичната дейност на агенцията, за която и Недялков носи отговорност, твърдеше служебното правителство.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbirdreporting%2Fposts%2Fpfbid0sQFjW9AHmqusTS3hdgrWGf8SLs3dPCrUtJTtJgVQpYfE2QgyNE3njdazLmZUs4xvl&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“470″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Недялко Недялков обаче опонира, че е остранен заради резултатите, постигнати от ДАНС в борбата с олигарсите и за разбитата шпионска мрежа.

Софийският градски съд реши, че служебното правителство на Янев не е посочило ясни и конкретни случаи на неизпълнение на служебните задължения на Недялков. Според магистратите липсва яснота с кои и какви действия или бездействия в работата си той е допринесъл за спада в дейността на ДАНС.

За това съдът възстанови Недялков на поста заместник-председател на ДАНС. Освен това му присъди обезщетение от 26 925 лв. за оставането без работа за периода 1 юни – 1 декември 2021 г.

Софийски градски съд обаче отхвърли иска на Недялков за 20 536 лв. за неспазено предизвестие.

ДАНС ще трябва да заплати и около 3300 лв. такси и разноски по делото.

Заместник-председателят на ДАНС има 5-годишен мандат, като този на Недялков започна на 26 юли 2018 г.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy