Съдът в Хага издаде заповед за ареста на Путин

0

Международният наказателен съд в Хага издаде в петък заповед за арест на руския президент Владимир Путин по обвинение за военни престъпления, извършени в Украйна. В първата си заповед във връзка с войната в Украйна съдът иска ареста на Путин заради данните за незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна към Руската федерация.

Русия многократно е отхвърляла обвиненията, че нейните войски са извършили зверства по време на военните действия.

Отделно съдът издаде заповед за ареста на Мария Лвова-Белова, която е руският комисар по правата на децата, като обвиненията са същите. Прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан започна разследване на възможни военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид в Украйна преди година.

По време на своите четири пътувания до Украйна той обясняваше, че разглежда предполагаеми престъпления срещу деца и нападения срещу гражданска инфраструктура.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в канала си в Telegram: „Решенията на Международния наказателен съд нямат никакво значение за нашата страна, включително от правна гледна точка“.

Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и няма  задължения по него.

На този фон Украйна аплодира решението на съда. Главният прокурор на страната Андрий Костин го определи като „историческо за Украйна и цялата система на международното право“. Андрий Йермак, който е началник на президентския щаб, обясни, че издаването на заповедта за ареста на Путин е „само началото“.

Ходът на Международния наказателен съд идва само ден, след като разследващият орган с мандат от ООН обвини Русия в извършване на широкообхватни военни престъпления в Украйна, включително умишлени убийства и изтезания. Има доказателства, че в някои случаи деца са били карани да гледат изнасилване на близките им, а други са били държани до мъртъвци.

След седмица е планираното посещение в Москва на китайския президент Си Дзинпин, което вероятно ще потвърди по-близките връзки между Русия и Китай в момент, в който отношенията между Москва и Запада достигнат нови дъно.

Китай засега отхвърля предположенията на западните държави, че възнамерява да помогне на Русия с оръжия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy