Съдът, който гарантира честността на изборите, е заподозрян в манипулация на вота за ВСС

Двама съдии успяха да стигнат до дълго пазена информация, която дава ключово доказателство за вероятна манипулация на последните избори на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдебната квота. В сградата на Върховния административен съд в деня на вота са влезли осем пъти по-малко съдии от броя на гласувалите в сградата на съда.

Това става ясно от отговор на Министерството на правосъдието на запитване на съдиите Владислава Цариградска от Окръжен съд – Плевен и Атанас Атанасов от Софийския градски съд, цитирани от „Капитал“. В коментар за Mediapool ВАС се усъмнява в достоверността на информацията, представена от министерството.

След месеци усилия двамата магистрати са успели да получат информация от Министерството на правосъдието, че за двата дни на изборите за членове на ВСС в сградата на върховния съд се влезли общо 28 съдии. В същото време от един IP адрес в сградата на съда са гласували лично и електронно 200 съдии.

По всяка вероятност това е станало и от един и същ компютър, тъй като гласовете са подавани през няколко минути по едно и също време на деня, стана ясно от показанията на вещите лица по делото за отмяна на резултатите от изборите за ВСС по-рано тази година. Съдът отхвърли исканията за касиране на вота, но по-късно парламентът с промени в закона анулира гласуването.

За манипулации на избора на членове на ВСС има подаден сигнал до прокуратурата от Антикорупционния фонд.

Особено притеснително е, че данните за манипулиране на изборите за членове на ВСС засягат точно Върховния административен съд, който има водеща роля за гарантиране на честността на националните избори.

В отговор на предишно питане Министерството на правосъдието и ВАС обясниха на съдия Цариградска, че не разполагат с данни за влезлите в сградата съдии на 25 и 26 юни 2022 г.

„Изключително рядко се е случвало в България да се лъже откровено в отговори по Закона за достъп до обществена информация. Въпросът е дали властта може да се чувства свободна да лъже гражданите и обществото“, коментира адв. Александър Кашъмов от ПДИ, цитиран от „Капитал“.

На повторно запитване до Министерството на правосъдието от август т.г., този път от съдиите Цариградска и Атанасов, се получава отговор със съвсем друго съдържание.

От него става ясно, че проверка на Инспектората на МП е установила, че на 25 и 26 юни м.г. достъпът до сградата на ВАС се е осъществявал единствено от главния вход откъм бул. „Александър Стамболийски“.

В сградата не са допускани лица, без да бъдат отразени в Книгата за влезли/излезли в извънработно време. В нея е отбелязано, че за датата 25.06.2022 г. във времето от 00:00 часа до 24:00 часа са регистрирани 19 (деветнадесет) лица, които са посетили сградата на ВАС, от които 13 (тринадесет) съдии“. За датата 26.06.2022 г. във времето от 00:00 часа до 24:00 часа са регистрирани 21 (двадесет и едно) лица, които са посетили сградата на ВАС, от които 15 (петнадесет) съдии“.

В коментар за Mediapool ВАС коментира: „Озадачени сме от двата коренно различни отговора, дадени от Министерството на правосъдието по един и същи случай – проведените избори за членове на ВСС. Смущаващото е, че двата отговора са взаимно противоречащи си и в тази ситуация не можем да коментираме кой е верният, още повече че става дума за информация, която се създава и съхранява само в Министерството на правосъдието“.

Върховният съд допълва, че изводите се правят само на база на вторият отговор, даден от МП по ЗДОИ, които са окачествяват като „необективни“.

„Достъпът, както за служители, така и за магистрати на Върховния административен съд се осъществява през централен и през служебен вход откъм ул. „Лавеле“. В отговора на МП, ако е верен, се съдържа само информация за централния вход“, се казва в позицията на ВАС.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy