Съдът остави зад решетките полицая, хванат да прекарва мигранти

Пловдивският районен съд остави в ареста 23-годишния полицай от СДВР Денислав Борисов, който беше заловен на 4 януари да превозва 33 мигранти на магистрала „Тракия“ в района на Пловдив.

„Съжалявам за постъпката. Бих искал домашен арест“, каза в съдебната зала Денислав Борисов. Той беше доведен в съдебната зала окован в белезници и под засилена охрана.

Адвокат Надежда Римпева поиска по-леката мярка – домашен арест. Тя се мотивира с необходимостта от грижи за възрастните роднини на задържания. Отбеляза, че Борисов няма криминално минало и е готов да съдейства, а не да пречи на разследването.

Баща му Роман Борисов през цялото време плачеше в съда. Вуйчото на обвиняемия, който бе доведен под конвой в залата, заяви, че Денислав трябва да се грижи за болните си баба и дядо.

„Моят племенник е добро момче. Помага вкъщи на баба и дядо, на по-малкия си брат, на майка си, която е със заболяване на костната система. А баща му трябва да се грижи за прехраната на семейството“, изтъкна вуйчото Стоян Стоянов, цитиран от „24 часа“.

По думите му Десислав трябвало да се грижи за паленето на печката на баба му и дядо му. „Качва дървата. В същото време помага и на по-малкия си брат“, каза вуйчо му.

Адвокатката на задържания изтъкна, че инфлацията и високите цени подтиквали младите към изкушения, тъй като със своите доходи не можели да се издържат.

По думите й Денислав имал алергия и в ареста не било подходящо за него. „Там няма да бъде превъзпитан. Това ще стане в неговото голямо и сплотено семейство“, каза адвокат Римпева.

Прокурорът Георги Коджаниколов изтъкна, че деянието е с висока степен на обществена опасност. „Извършено е от полицай, призван да пази обществения ред“, каза той.

Той посочи, че по време на задържането 23-годишният Денислав Борисов е бил облечен с полицейска униформа, представил е служебната си карта и е помолил колегите си да не го проверяват.

„Нямаше да ви наложа най-тежката мярка – задържане под стража, ако не бяхте с полицейска униформа и служебна карта, докато превозвате нелегални мигранти“ – с тези думи пловдивският съдия Николай Петров се обърна към Денислав Петров, съобщавайки му, че го оставя в ареста.

„Това представлява висока обществена опасност“, отбеляза магистратът. По думите му самите мигранти разказали, че им било съобщено, че човекът, който ще ги превозва, ще е с полицейска униформа.

Седмица по-рано Борисов е извършил аналогично деяние, каза съдията. Той отбеляза, че за  много кратък срок са извършени двете деяния с мигранти.

Младият полицай от Перник бе задържан да превозва мигранти на 119 км на магистрала „Тракия“ край Пловдив. Бусът с бежанците бил съпровождан от две пилотни коли за охрана, управлявани от барман и готвач от Перник. За да бъдат откарани до сръбската граница мигрантите плащали по 400 лева на човек.

От МВР съобщиха, че залавянето на служителя и разкриването на каналджийската група е станало след предварителна разработка.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy