Съдът решава дали да остави Васил Божков в ареста

0

Софийският апелативен съд решава във вторник дали хазартния бос Васил Божков да остане в ареста.

На 26 август Софийският градски съд постанови „задържане под стража“ за хазартния бос, който се върна в България ден по-рано, след като последните три години се укриваше в Дубай. Мярката е по едното дело – за хазарта и за неплатени такси за над половин милиард лева. „С оглед гарантиране на целите мерките за неотклонение съставът намира, че адекватната мярка спрямо обвиняемия Божков е „задържане под стража“, каза тогава съдия Христинка Колева.

 Преди това прокуратурата поиска постоянното му задържане под стража, защото има опасност да се укрие. 

Прокурорът по делото обяви, че Божков е имал бизнес отношения с руския гражданин Евгений Пригожин и редица други руски граждани, санкционирани след анексията на Крим. „Опасността и от извършване на друго престъпление е напълно реална. Той е подбудител на длъжностни престъпления с 300 отделни деяния за над 500 млн.“, каза още Ангел Кънев и добави, че срещу Божков има разследване за данъчни престъпления и пране на пари в Молдова.

„90% от изложеното няма общо по линия на делото. Това е обвинителна реч по някакъв международен скандал, свързан с шпионаж, тук нищо не се говореше конкретно по Комисията за хазарта. Тук се изнесоха неща свързани с Путин, Молдова, Виетнам, Кения, Русия, Украйна, извън релси съм от чутото“, каза адвокатът на Божков Георги Гатев, който изрази съмнение, че това е политически процес.

„Знаеше се къде живее, друг въпрос е, че по официален път не могат да му бъдат връчени книжата. Още през месец май 2023 г. той издаде молба до прокуратурата, за да бъде призован като свидетел по дела, независимо от това, че може да бъде задържан. Властите не дадоха такова решение“, уточни Гатев, цитиран от БГНЕС.

След заседанието по делото Божков заяви, че ще обжалва решението на съда, както и че „това за Пригожин са глупости“. Адвокатът му подчерта, че материалите нямат отношение по това дело. 

През януари 2020 г. Божков напусна България и се укри в Дубай, за да избегне задържането си. Впоследствие му бяха повдигнати 18 обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. След бягството си Божков твърди, че е бил подлаган на системен рекет от властите. 

Делото, по което Божков е готов да даде показания като защитен свидетел е за изнудване. Той твърди, че Бойко Борисов му искал 10% от печалбата на лотарията му.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy