Сърбия иска от Русия да спре да набира сърби доброволци за войната в Украйна

Русия трябва да спре да се опитва да набира сърби да воюват в руската наемническа групировка „Вагнер“ в Украйна, заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от Ройтерс.

Той отправи критика към руски уебсайтове и групи в социалните мрежи, които публикуват обяви на сръбски език, в които частната армия „Вагнер“ призовава доброволци да се присъединят към нея.

„Защо вие от „Вагнер“ призовавате когото и да било от Сърбия, щом знаете, че това е срещу нашите правила?“, попита Вучич късно в понеделник в предаване на белградската „Хепи ТВ“.

Сръбски доброволци участваха в битките на страната на проруските сили в Украйна през 2014 и 2015 г. Точният им брой е неизвестен, но според наблюдатели десетки сърби са се включили в боевете от 2014 г. насам.

Сръбското законодателство забранява на сръбските граждани да участват в конфликти в чужбина и досега няколко души са получили присъди за това.

Вучич отхвърли твърденията, че групата „Вагнер“ на Евгений Пригожин, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, има присъствие в Сърбия.

Днес руската информационна агенция РИА Новости излъчи видеоматериал, в който се виждат двама маскирани мъже, за които твърди, че са сръбски доброволци, на тренировъчен огневи полигон в контролираната от Русия част на украинската Запорожка област.

Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич също предупреди сърбите да не се присъединяват към руските сили във войната срещу Украйна.

„Това ще има наказателни последствия, щом стане възможно да им бъде потърсена отговорност от държавните органи“, каза Вучевич пред Радио Свободна Европа.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy