С бурни следковидни тържества светът посрещна 2023

Светът посрещна новата 2023 г с шумни празненства следковидно, след като 2019 г бе последната, в която хората безопасно се събираха на тълпи, прегръщаха и целуваха. В някои части на планетата все още имаше притеснения и известни ограничения, но надеждата за по-добра и здрава година витае във въздуха

Хората отброяваха последните оставащите секунди до новата година и се радваха на фойерверки, сбогувайки се с 2022 г., която донесе война в Европа и глобални тревоги, свързани с инфлацията, предаде Асошиейтед прес.

Новата година започна в Кирибати в централната част на Тихия океан, след което бе посрещната в Русия и Нова Зеландия и постепенно настъпи в Азия, Европа и Америка. Новата 2023-та година ще дойде най-късно в малките отдалечени острови Американска Самоа, остров Бейкър и остров Хауланд, които са част от САЩ.

В Париж хиляди излязоха да празнуват булевард „Шанз Елизе“, а в новогодишно обръщение френският президент Еманюел Макрон обеща постоянна подкрепа за Украйна. „През следващата година ние ще бъдем неизменно на ваша страна“, каза Макрон. „Ще ви помагаме до победата и ще бъдем заедно, за да изградим справедлив и траен мир“, зарече се той.

В Лондон повече от 100 000 души се събраха край река Темза, за да наблюдават зрелищно шоу с фойерверки около огромното виенско колело, известно като Лондонското око.

Плажът Копакабана в Рио де Жанейро посрещна няколко хиляди души, които наблюдаваха кратки илюминации, а няколко бразилски града отмениха празненствата заради коронавируса. Преди пандемията новогодишните празненства в бразилската столица обикновено привличаха повече от два милиона души.

Ню Йорк се присъедини към блясъка на новогодишната нощ с ослепителен спектакъл на емблематичния площад „Таймс скуеър“. Кулминацията бе обратното отброяване на оставащите секунди до полунощ, при което светеща геодезична сфера с диаметър 3,6 метра и тегло почти шест тона се спусна от високия си връх на 111-метровия небостъргач „Уан Таймс скуеър“. Повърхността ѝ е съставена от близо 2700 кристала, които бяха осветени с палитра от над 16 милиона цвята.

В Австралия повече от един милион души се събраха по крайбрежието на Сидни. От моста „Сидни Харбър Бридж“ бяха изстреляни повече от 7000 фойерверка, а операта бе осветена от още 2000.

В Китай посрещнаха 2023 г. с предпазливост, след като мерките срещу разпространение на коронавируса бяха облекчени.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy