Тагарев ще се опита да реши още една сделка за над 400 млн. лева до края на годината

До края на годината ще бъде отворена финансовата част на офертите за нови 3D радари и ако няма въпроси по тях, може да има дори решение, каза военният министър Тодор Тагарев в петък.

През август бяха публично отворени офертите на пет компании – „Локхийд Мартин“ (САЩ), „Леонардо“ (Италия), „Елта“ (Израел), „Индра“ (Испания) и „Талес“ (Франция), но отварянето на ценовите предложения се забави.

Проектът се готви от години и е ключов за охраната на въздушното ни пространство и усвояването на новозакупените изтребители F-16 Block 70.

Очаква се цената на проекта да е над 400 млн. лева.

Източници от бранша смятат „Локхийд Мартин“ за фаворит, тъй като фирмата е производител и на новозакупените F-16.

Според анализа на военните, ако до края на годината бъде сключен договор, радарите могат да бъдат доставени в края на 2025 година.

В началото на 2025 година пък трябва да започне доставката на изтребителите F-16.

Проектът ще трябва да мине и през парламента, тъй като военните разходи над 100 млн. лева по закон се одобряват в пленарна зала.

Преди ден депутатите одобриха и проекта за закупуване на нови бронирани машини „Страйкър“ от САЩ за над 2.5 млрд. лева.

МО иска да придобие седем нови трикоординатни радари, като в пакета трябва да влезе още обучението и поддръжка за 5 години.

Проблемите с радиолокационното покритие на страната са известни отдавна и стават още по-рискове в условията на война до България.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy