Тайфунът „Саола“ достигна Южен Китай, евакуирани са близо 900 000 души

Тайфунът „Саола“ достигна сушата в Южен Китай рано тази сутрин. Преди това близо 900 000 души бяха евакуирани, а в Хонконг и други крайбрежни части на Южен Китай бяха нарушени икономическият живот, транспортът и учебните занятия, предаде Асошиейтед прес.

Метеорологичната служба в провинция Гуандун съобщи, че мощният тайфун е връхлетял предградие на град Чжухай, който се намира малко пò на юг от Хонконг в 03:30 ч. тази сутрин.

Очаква се „Саола“ да се придвижи в югозападна посока по гуандунското крайбрежие със скорост от около 17 км/ч, след което постепенно да отслабне и отново да се върне над морето, предаде БТА.

Вчера от опасни райони в Гуандун бяха евакуирани 780 000 души и още 100 000 в съседната провинция Фуцзян. Над 80 000 рибарски плавателни съда се прибраха в пристанищата.

Работещите си останаха у дома, а в различни градове началото на новата учебна година за много ученици беше отложена за следващата седмица. Вчера временно беше спряна търговията на фондова борса в Хонконг, а стотици хора бяха блокирани на летището в азиатския финансовия център, където бяха отменени около 460 полета.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy