Телевизионната реклама на хазрат скочи с 230% след ерата „Божков“

Телевизионната реклама на хазарт не само не е намаляла, но бележи невиждан бум след закриването на частните лотарии на Васил Божков през 2020 г. От 55 млн. лв. през 2018 г. (една от най-силните години на лотоманията) тя се покачва рекордно до 182 млн. лв. към 17 декември 2022 г., което е ръст от 230%. Това показва анализ на данните за брутните рекламни инвестиции на ГАРБ (GARB) от ТВ мониторинг.

Важно е уточнението, че брутните инвестиции не съвпадат с реално получените от телевизиите рекламни приходи, защото сумите не отчитат отстъпките. А в някои рекламни договори отстъпките са сериозни и достигат над 50% от стандартната тарифа.

По време на лотоманията телевизионният ефир бе залят с реклама на хазарт, въпреки че по закон пряката реклама на хазарт у нас е забранена. През най-силните години на частните лотарии – 2018 г. и 2019 г., „Националната лотария“ е имала брутни рекламни инвестиции в ТВ ефира в размер на съответно 39 млн. лв. и 35 млн. лв., а държавният спортен тотализатор – съответно 7 млн. лв. и 5 млн. лв.

Брутни рекламни инвестиции на сектор „хазарт“ в ТВ ефира  

По данни на ГАРБ (GARB)

В разгара на хазартния скандал през 2020 г. Васил Божков разпространи „паметна записка“, според която той е давал крупна сума за реклама в „Нова телевизия“ (тогава притежавана от Кирил Домусчиев и брат му) – 24 млн. лв. годишно с ДДС, а в замяна е трябвало да получи „пълен съпорт в комисията по хазарта с цел урегулиране на бизнеса и спазване на законите“.

„Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции. В България и Европа“, написа тогава Божков във Фейсбук. 

В своя реакция, също във Фейсбук профила си, бизнесменът и председател на КРИБ Кирил Домусчиев потвърди подписа си под паметната записка, но окачестви публикуването й като „манипулация“. Междувременно вече три години никоя „компетентна институция“ не се е заинтересувала от случая.

Рекламата на хазарт е отбелязала срив през 2020 г. до 18 млн. лв. както заради хазартния скандал с Божков, така и заради пандемията от Covid-19, сочат данните. След сигнал от конкурентите на Божков братя Найденови (Еfbet) през 2020 г. държавата обяви, че си търси от него близо 700 млн. лв. неплатени такси и данъци от хазарт.

Прокуратурата му повдигна 19 обвинения, а лотариите му бяха закрити и обявени за държавен монопол.

Междувременно Божков избяга в Дубай и направи поредица от разкрития за държавен рекет от страна на бившия премиер Бойко Борисов и тогавашния финансов министър Владислав Горанов, които нарече „управляваща shaika“.

След закриването на бизнеса на Божков, през 2021 г. започна рязко възстановяване на хазарта, като ТВ рекламата на игри на щастието избухна до 118 млн. лв. Тогава обаче инвеститорите вече се оказаха съвсем други – сайтовете за онлайн залози.

Подобно е положението и през 2022 г., когато се регистрира ръст на брутните рекламни приходи от хазарт с 54% спрямо предходната година и с 230% спрямо 2018 г.

До 17 декември, тоест до деня преди финала на Световното първенство по футбол, брутните рекламни инвестиции в българските телевизии възлизат на 182 млн. лв., сочат данните на ГАРБ.

Най-големият рекламодател е малтийската компания на семейство Найденови „Бробет Лимитид“ (Efbet) с рекламни инвестиции в ТВ ефира за 62 млн. лв. – от тях 35 млн. лв. в групата на бТВ и близо 20 млн. лв. в групата на „Нова телевизия“.

На второ място е „Winbet“ с реклама за близо 36 млн. лв., а на трето – „Betano“ с близо 17 млн. лв.

Ръстът в стойността на рекламата не значи, че количеството реклама расте в същата пропорция, защото трябва да се отчетат повишените тарифи на телевизиите. През 2018 г. рейтинг точките в хазарта са били 116 237, докато през 2022 г. те са 183 833, тоест ръстът е 58%.

Телевизионната група с най-много излъчена реклама на хазарт тази година е тази на бТВ, следвана от „Нова телевизия“ с наполовина по-малко рейтинг точки.През 2022 г. брутните рекламни инвестиции в групата на бТВ възлизат на 96 млн. лв., на „Нова телевизия“ – 62.6 млн. лв., а на БНТ – 16.5 млн. лв., сочат данните на ГАРБ. Медиите не отговориха на запитване на Mediapool за реалните им рекламни приходи от хазарт.

Брутни рекламни инвестиции на сектор „хазарт“ според излъчващата телевизия (1 януари – 17 декември 2022 г.) 

По данни на ГАРБ (GARB)

„Информация за приходите на „БТВ Медиа Груп“ ЕАД е налична в годишните финансови отчети на дружеството, които ежегодно се подават за публикуване в Търговския регистър. Приходите от търговски съобщения на доставчиците на медийни услуги се формират въз основа на договори с рекламодатели от различни сектори на индустрията. Съдържанието на търговските съобщения се регулира от специфични нормативни разпоредби и от механизми за саморегулация, приложими за съответно рекламирания продукт и/или услуга. Излъчването им в програмите на медията се осъществява съобразно действащите изисквания към датата на излъчване“, казаха от маркетинг отдела на бТВ. Във финансовия отчет на компанията няма разбивка на рекламните приходи по сектори.

Конкретни данни не дадоха и от „Нова телевизия“. „Нова Броудкастинг Груп ЕООД“ обобщава и публикува финансовите си резултати ежегодно в законоустановените срокове. NOVA e търговска медиа и като такава предоставя равни условия за достъп до рекламното си време на всички свои клиенти, спазвайки ограниченията на приложимото законодателство. Подкрепяме усилията на рекламния сектор за всеобхватна и ефективна саморегулация, включително по отношение на рекламата на хазарт“, казаха оттам.

Интернет мониторинг на рекламата на хазарт (брой реклами)

По данни на Bannermonitoring.com

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy