Технологични гиганти ще разширяват виртуалните електроцентрали в САЩ

Няколко американски компании, сред които „Дженерал мотърс“ (General Motors), „Форд“ (Ford), „Гугъл“ (Google) и някои производители на слънчева енергия, ще работят съвместно, за да установят стандарти за увеличаване на използването на така наречените виртуални електроцентрали, съобщи Ройтерс.

Виртуалните електроцентрали (VPPs) са системи за облекчаване на натоварването на електрическите мрежи, които интегрират различни източници на енергия и разпределят по-добре електроенергията в пиковите часове на консумация.

Неправителствената организация за енергиен преход Ар Ем Ай (RMI) ще бъде домакин на инициативата Партньорство за виртуална електроцентрала (VP3), която цели да оформи политика за насърчаване на използването на системите, посочиха от компаниите.

Виртуалните електроцентрали обединяват хиляди децентрализирани енергийни ресурси, като електрическите превозни средства или интелигентните електрически нагревател. С разрешение от клиентите си те използват усъвършенстван софтуер, за да реагират на недостиг на електроенергия, като прекъснат зареждането на батериите на хиляди електромобили, или като подканват потребителите на устройствата, използващи електричество, да намалят мощността им.

Анализатори смятат, че използването на виртуални електроцентрали ще нарасне бързо в САЩ, където Законът за намаляване на инфлацията създаде или разшири данъчни стимули за електрически автомобили, електрически бойлери, слънчеви панели и други устройства, чиято мощност и потребление могат да бъдат координирани, за да се разпредели по подходящ начин натоварването на мрежата.

Ар Ем Ай изчислява, че до 2030 г. виртуалните електроцентрали могат да намалят пиковото търсене на електроенергия в САЩ с 60 гигавата, което отговаря на средното потребление на 50 милиона американски домакинства, както и с повече от 200 гигавата до 2050 г.

„Виртуалните електроцентрали ще позволят на разработчиците на електропреносните мрежи и на мрежовите оператори да (управляват по-добре) нарастващото търсене на електроенергия от електромобили, сгради и предприятия, и да гарантират, че мрежата може да остане надеждна дори изправена пред продължаващи екстремни метеорологични предизвикателства и остаряла физическа инфраструктура“, каза Марк Дайсън, управляващ директор на програмата за безвъглеродно електричество в Ар Ем Ай.

Според Роб Трелкелд, директор на глобалната енергийна стратегия на „Дженерал мотърс“, инициативата Партньорство за виртуална електроцентрала ще „покаже, че електромобилите могат да се превърнат в надежден актив за мрежата и/или за оператора за пренос на дребно (на електроенергията)“ и „може да бъде актив за собствениците на жилища“ и шофьорите на електромобили.

Виртуалните електроцентрали вече са подобрили надеждността на електрическата мрежа в страни като Германия и Австралия, както и в някои американски щати.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy