ТЕЦ „Ей и Ес Гълъбово“ с рекордно производство на ток от пускането си през 2011 г

Рекордно количество електроенергия от пускането си в експлоатация през 2011 г. е произвела ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово през 2022 г. Двата енергоблока на най-модерната въглищна централа в България са произвели над 3 561 665 MВтч електроенергия през миналата година, което е с 8 процента повече спрямо 2021 г.

Общото количество електроенергия от електроцентралата представлява 9% от общото потребление в страната и реално всеки десети киловатчас електроенергия, консумирана през 2022 г. в България, е произведен от български лигнитни въглища в централата в Гълъбово.

„Щастливи сме, че за пореден път ТЕЦ AES Гълъбово доказва своята ключова роля за енергийната независимост на страната и за гарантиране на енергийните доставки за потребителите в България на социално поносима цена въпреки турбуленциите на световните енергийни пазари“, коментира Иван Цанков, изпълнителен директор на компанията оператор на централата.

Само през месец декември 2022 г. 690-мегаватовата мощност осигури над 310 263 MWh електроенергия. Това се равнява на средното месечно потребление на близо 1 млн. домакинства.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy