Товарен влак с амоняк дерайлира край Пирот, 51 души са в болница

Товарен влак, превозвал и амоняк, дерайлира край Пирот. В следствие на инцидента е имало изтичане на опасното вещество и 51 души са настанени в болница със симтоми на отравяне, а в града е обявено извънредно положение.

Влакът е с български товар, но няма как да се търси отговорност от страната ни за случилото се, тъй като към момента на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските държавни железници. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

Към момента няма информация за пострадали български граждани в Пирот след изтичането на амоняк от влака, който дерайлира край сръбския град.

Влаковата композиция е натоварена на територията на България. Всички 20 вагона са френски и немски и се ползвали под наем. Те са транспортирани от български частен оператор до границата със Сърбия, където композицията е предадена на сръбския държавен железопътен оператор. Той е осигурил и машинистите на влака за територията на Сърбия, обясни зам.-министърът.

„Не може да се търси отговорност от България при положение, че сръбските железници са приели технически влака на границата и са поели оттам“, добяви Папукчийски.

България е предложила помощ за справяне с инцидента. В момента сръбските власти анализират дали има нужда от такава.

По информация на българските власти са се обърнали 3 вагона от композицията. При дерайлрирането има спукан балон на едната от амонячните цистерни, което е довело до сериозен разлив. От другите два обърнати вагона е имало теч откъм капаците, но той бързо е овладян.

Според сръбското вътрешно министерство инцидентът е станал около 17.30 ч. в неделя на участък от релсовия път от Пирот до село Станичене, близо до Сопотски хан.

RTS съобщи, че инцидентът е станал при дерайлиране на група от 20 цистерни, „поне една от които е паднала в коритото на река Нишава, което е предизвикало бурна реакция на амоняк при контакт с водата“.

Отделът за извънредни ситуации на сръбското министерство на вътрешните работи потвърди, че досега са хоспитализирани 51 души със симптоми на отравяне с амоняк. При двама от тях симптомите са тежки. Седем души са прехвърлени в Университетския клиничен център в Ниш. Те са със стабилни жизнени показатели и леки химически изгаряния. От МВР призоваха гражданите, които живеят в близост до аварията, да не напускат домовете си и да не излизат на открито.

На място са изпратени 27 пожарникари с 10 противопожарни автомобила.

Заради инцидента е спряно железопътното движение по тази линия. Поради лоша видимост е прекъснато движението между Пирот и Бела Паланка по главния път. Алтернативният маршрут е през село Понор.

Компанията „Сърбия Карго“ съобщи, че това е товарен влак, който се движи ежедневно по участъка Ниш-Димитровград и превозва суровини от България до Прахово и Шабац. АФП добави, че във вагоните на дерайлиралия влак са били превозвани и химически отпадъци от България.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy