Токаев каза на Путин, че Казахстан не желае да гради нов Съветски съюз

0

Плановете на Кремъл за укрепване на зоната на влияние в постсъветското пространство и за сглобяване на аналог на „новия СССР“ от лоялните републики продължават да срещат съпротивата на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, пише The Moskow Times.

Токаев, който не подкрепя нахлуването в Украйна и разширява военното сътрудничество с Китай и Турция, критикува Евразийския икономически съюз (ЕАЕС), който включва четири други бивши съветски републики в допълнение към Русия, и обяви нежеланието си за политическа интеграция с Москва.

Казахстан разглежда ЕАЕС изключително като икономически блок и всяка интеграция в неговите рамки трябва да бъде „предимно икономическа по природа“, каза Токаев на пленарна сесия на втория Евразийски икономически форум.

Това е „фиксирано в договора от 2015 г.“, каза Токаев, обръщайки се към руския президент Владимир Путин, който седеше на една сцена с него.

„Всички други сфери“ на интеграция, според президента на Казахстан, въпреки че имат право на съществуване, трябва да се разглеждат „през призмата на икономиката“.

В същото време икономическата интеграция в ЕАЕС съдържа и „един деликатен момент“, продължи Токаев. Съюзът де факто се раздели на две части. Едната е Русия и Беларус, които са съюзна държава с единно политическо, правно, военно, икономическо, валутно, културно и хуманитарно пространство. „Извинявам се, дори ядрените оръжия вече са едно за двама“, каза Токаев.

Втората част са Казахстан, Киргизстан и Армения „с различно ниво на интеграция“, подчерта той.

Самата икономическа интеграция в ЕАЕС, според Токаев, става с нарушения на първоначалните споразумения. Въпреки че създаването на съюза декларира прилагането на „четирите свободи“ и основни принципи като „недискриминационен достъп до инфраструктура, лоялна конкуренция, равенство и зачитане на националните интереси“, има множество факти за редовно възникващи взаимни бариери и ограничения, той каза.

Например, миналата година Русия многократно спря износа на казахстански петрол през терминала в Новоросийск, след което казахстанските власти решиха да потърсят алтернативни маршрути. През първото тримесечие на 2023 г. износът, заобикаляйки Руската федерация – по транскаспийския морски път, от пристанището Актау до Баку, се е увеличил 6 пъти и е достигнал 163,4 хиляди тона.

Нарастващите амбиции на Кремъл в бившия Съветски съюз, които достигнаха кулминация във военни действия срещу Украйна, предизвикаха нарастваща загриженост сред казахстанските власти, каза високопоставен служител в централноазиатската държава пред The Wall Street Journal миналата година.

Според него властите са се поучили от яростната съпротива на Украйна и виждат необходимостта от реформиране на армията, за да я направят по-мобилна и подготвена за „хибридна война“, която може да включва както преки военни действия, така и кибератаки, дезинформация и намеса в избори.

Казахстан възнамерява да развива стратегическо сътрудничество със Съединените щати и Запада, каза Токаев през март по време на среща с ръководителя на Държавния департамент Антъни Блинкън.

„Готови сме да продължим да развиваме това сътрудничество“, подчерта той и добави, че е благодарен на американските власти за „подкрепата на независимостта, териториалната цялост и суверенитета“. По думите на Токаев Казахстан отбелязва „надеждността“ и дългосрочния характер на партньорството в областта на сигурността, енергетиката, търговията и инвестициите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy