Тони Блеър: Епохата на западното господство е към края си

„Най-големите геополитически промени през този век ще бъдат провокирани от Китай, а не от Русия. Светът ще стане най-малкото двуполюсен, евентуално многополюсен“, смята той

Скоро светът ще се сблъска с глобални геополитически промени и преход към многополярност, а епохата на западното господство е към своя край. Това мнение изрази бившият британски премиер (1997-2007) Тони Блеър, който изнесе лекция в събота, организирана от британско-американската фондация „Дичли“, съобщава ТАСС.

„Най-големите геополитически промени през този век ще бъдат провокирани от Китай, а не от Русия. Краят на западното господство в политиката и икономиката наближава. Светът ще стане най-малкото двуполюсен, евентуално многополюсен“, смята той. „За първи път в съвременната история Изтокът може да се окаже на равна нога със Запада“, добави Блеър.

Според Блеър Китай „вече е втората най-мощна суперсила в света“, а неговият икономически потенциал и степен на участие в световната икономика са дори по-високи от тези на Русия. Освен това „Китай вече е настигнал Америка“ в много технологични области, а в някои заплашва да изпревари САЩ, каза бившият британски премиер.

В същото време китайското ръководство действа все по-агресивно, не крие, че се отнася презрително към Запада, сближава се с Русия и иска най-накрая да реши проблема с Тайван, изтъкна Блеър.

„Разберете ме правилно – не казвам, че Китай ще се опита да превземе Тайван със сила в скоро време. Въпреки това, ние вече не можем да базираме политиката си на убеждението, че той няма да опита“, каза Блеър.

Той смята, че Русия, а вероятно и Иран, със сигурност ще станат съюзници на Китай в близко бъдеще. Бившият британски премиер нарече различията в позициите на страните от Г-20 по украинския въпрос предупреждение към Запада. Той призова за изграждане на отношения с Китай на принципа „сила плюс ангажираност“.

Според Блеър Западът трябва да увеличи военните разходи и да остане достатъчно силен, за да се противопостави на Китай при всеки бъдещ сценарий, като същевременно поддържа връзки с Пекин, като се държи прагматично, но не агресивно и демонстрира готовност за взаимно уважение.

Тони Блеър призова също западните демокрации да използват по-активно меката сила, тъй като според него развиващите се страни сега са много по-предпазливи в отношенията с партньори от Китай, които предлагат да инвестират в тяхната икономика.

Блеър вярва, че Западът трябва да привлече подкрепата на ново поколение лидери в Африка, чието население ще расте, докато населението на Китай намалява. Близкият изток, Индия и Индонезия също трябва да бъдат приоритет за западната външна политика, заключи той.

www.pero.bg

Коментарите са изключени