Топлото време затвори ски курорти в Европа – засега временно

Оголените планински склонове и кашави писти из Европа в дните около Нова година отново разпалиха страховете дали климатичните промени и глобалното затопляне няма да задраскат някои от по-ниско разположените зимни курорти. Температурите във Франция в края на миналата година се оказаха най-високи в последните 25 години, според националния метеорологичен институт на страната. Със същия феномен се сблъска Швейцария, където метеорологична станция в района на Юра отбеляза рекордна среднодневна стойност от 18.1 градуса.

Проверка на Mediapool показа, че и български зимни курорти страдат от високите температури тази зима и вече има редица случаи, при които чужди туристи отменят или отлагат пребиваването си в страната в очакване на снежни дни.

Алпите и Пиренеите

Северните Алпи и френските Пиренеи буквално се борят за сняг в разгара на зимния сезон. Някои от курортите там реално работиха по-малко от месец и трябваше да затворят докато ситуацията със снежната покривка се подобри. Такава, реално се оказва съдбата за много градове и курорти с по-ниска надморска височина. Вече има и първи заявки на някои от тях към преориентиране от ски туризъм към целогодишните дейности като пешеходен туризъм.

Един от последните затворили курорти беше „Axe 3 Domaines“, близо до границата на Франция с Андора. Той затвори в събота, само след няколко седмици работа.

Le Gets и Morzine, част от популярния район Portes de Soleil („Портите на слънцето“) във френските Алпи, в момента имат само две отворени писти.

„Зимният сезон започна с добър старт, със студената вълна през декември, която осигури сняг и радост на всички“, коментира пред „Скай нюз“ Лоран Рейно от Domaines Skiables de France, който представлява операторите на ски курорти и лифтове.

„След това, през последната седмица имаше доста дъжд и високи температури, така че определен брой писти трябваше да затворят отново“, каза той.

Швейцарският Аделбоден, който в събота е домакин на Световната купа по ски, тази година трябва да проведе голямото състезание на 100% изкуствен сняг.

Швейцарският курорт Шплюген-Тамбо също съобщи в понеделник, че затваря:

„За съжаление, заради липса на сняг, обилни дъждове и високи температури, ние ще трябва да затворим нашия ски курорт от 2 януари 2023 до последващо нареждане“.

Все още има приличен сняг на южните Алпи и склоновете над 2200 м, но скиорите и сноубордистите ще трябва да се насочат към по-високо.

„Абсолютно безпрецедентно“

Германия, Полша и Чехия са сред другите страни, които вече счупиха температурни рекорди тази година, като температурите направо се усещат като за ранна пролет.

Варшава регистрира 18.9 градуса на 1 януари 2023 г., надхвърляйки предишния рекорд с над 5 градуса, Олсбах в югозападна Германия – 19.4 градуса, а Билбао в Северна Испания регистрира 25.1 градуса.

Прага също имаше най-топлата новогодишна нощ от 247 години – температурите достигнаха 17.7C.

Базираният в Лондон метеоролог Скот Дънкан написа в Туитър на Нова година:

„Току-що наблюдавахме най-топлия януарски ден, регистриран за много страни в Европа. Наистина безпрецедентен в съвременните рекорди“.

Уим Тиери, професор по климатични науки в университета в Брюксел, каза, че циклонът, носещ топъл въздух от субтропичните райони в Европа, е помогнал за генерирането на високи температури.

Но той предупреди, че ефектът от изменението на климата радикално ще промени зимния туризъм в Европа.

„До края на века просто ще свърши… карането на ски в Алпите, както го познаваме. В бъдеще тези проблеми ще се задълбочават, защото снегът ще продължава да се топи със задълбочаването на климатичните промени“, каза той.

Българските курорти вече отменят почивки

„Топлото време в Европа на фона на снежните виелици в САЩ тревожат всички хотелиери в зимния туризъм на Стария континент. В момента на Боровец сняг няма, но така е и във всичките ни зимни курорти. Използват се оръдия за сняг, но и той не е достатъчен. В Боровец специално работят само 3 къси писти. Те не могат да предложат адекватен зимен спорт”, коментира пред Mediapool Елена Иванова, хотелиер в курорта.

Проверка на Mediapool на сайта на курорта показа, че действително отворени са само пистите – „Рила“, „Иглика“, „Ротата“, всички останали над 20 писти са затворени. 

Елена Иванова каза, че вече има пренасочени зимни почивки за след 10 януари: „Имаше туристи, които трябваше да дойдат в курорта още на 2 януари, но се обадиха и казаха, че отлагат пътуването и престоя за след 10-и януари, когато очакват да има повече сняг“.

В Пампорово работят 7 писти на изкуствен сняг

„Ситуацията по принцип е критична в цяла Европа. Ние обаче успяваме да поддържаме в курорта 8 работещи писти и 6 лифта. Ски пистите ни позволяват ски услуга както за тепърва начинаещи, така и за напреднали. Успяваме да поддържаме изкуствен сняг благодарение главно на машините за изкуствен сняг и затова, че наблизо имаме язовир, чиято вода използваме за сняг, благодарни сме и на вечерите с минусови температури“, коментира пред Mediapool Татяна Маринова, маркетинг директор в „Пампорово“ АД привечер във вторник. Проверка на live камерите от курорта по обяд в сряда показаха, че работят 7 писти и 5 лифта, а също и ски училище.

Маринова информира, че редица чартъри са пренасочвани в последните дни от Англия и Ирландия към Пампорово. Първоначално част от тях били насочени към Банско и Боровец, но заради липсата на достатъчно сняг, сега извънредно се насочили към Пампорово. Туристи разказаха обаче пред Mediapool, че на изкуствен сняг в Пампорово може да се кара сутрин до към обяд, когато се повишат температурите, защото след това започва топене.

За тази зима дневната лифт карта за възрастни в Пампорово е по 85 лева, докато преди година е била 75 лв. От курорта казват, че доста трудно с тази цена покриват нарасналите цени на електроенергията, но се надяват на добър туристически сезон и повече туристи.

На сайта на ски курорта Банско бе отбелязано, че работи само една писта от над 15 посочени маршрута и само два лифта. На „Бъндеришка поляна“, камерите от курорта показаха, че дори няма сняг, а температурата по обяд бе близо 8 градуса. На Тодорка (2550 м) камерите показваха, че не се карат ски, а температурата по обяд бе 2.7 градуса. На Платото (2200 м) също не се караха ски, а температурата по обяд бе 5 градуса над нулата.

Такива се оказаха първите дни на новата 2023 г. за зимния туризъм. Какво ще излезе накрая, предстои да видим.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy