„Тотал“ и „Сауди Арамко“ ще строят рафинерия за 11 млрд. долара

Френската петролна компания „ТоталЕнержи“ (TotaEnergies) и саудитският гигант „Сауди Арамко“ (SaudiAramco) обявиха в четвъртък, че са взели окончателно решение да инвестират в строителството на нефтохимично съоръжение за 11 милиарда долара в Саудитска Арабия, предаде Франс прес, цитирана от БТА в четвъртък.

Този проект „представлява сам по себе си инвестиция за около 11 милиарда долара, от които 4 милиарда долара ще бъдат финансирани със собствени средства от „Арамко“ (62,5 на сто) и „ТоталЕнержи“ (37,5 на сто)“, съобщи френската петролна група. Тя уточни, че строителството трябва да започне през първото тримесечие на 2023 година, а началото на търговските операции е предвидено за 2027 година.

Комплексът, който ще се казва „Амирал“ (Amiral), е собственост на и ще бъде управляван от рафинерията САТОРП (SATORP), която е експлоатирана от двете групи и е разположена в Джубайл, на източното крайбрежие на страната. Той ще бъде интегриран в съществуващата площадка. 

Така рафинерията ще може да „преработва газа и нафтата, които произвежда, както и етан, и природен бензин, доставяни от „Арамко“. Това ще й позволи да произвежда химични продукти с най-висока добавена стойност, в съответствие със стратегията за интегриране на нефтопреработването на „Арамко“, обяви „ТоталЕнержи“.

В крайна сметка групата ще снабдява и други нефтохимични и специални химични заводи в зоната, които ще бъдат собственост и ще се експлоатират от трети инвеститори с международно реноме, от които евентуално се очаква инвестиция от 4 милиарда долара.

„Този проект ще укрепи допълнително дългосрочните ни отношения с „ТоталЕнержи“ и ни дава възможност да покажем потенциала на авангардните технологии за преобразуването на течностите в химични продукти в услуга на кръговата икономика“, заяви Амин Насер, президент и главен изпълнителен директор на „Сауди Арамко“, цитиран в комюникето.

„Този комплекс се вписва напълно в стратегията ни за устойчив растеж в нефтохимическата промишленост благодарение на оптимизацията на синергии в рамките на основните ни платформи“, каза президентът и главен изпълнителен директор на „ТоталЕнержи“ Патрик Пуяне.

Проектът, обявен официално през април 2018 година, ще създаде 7000 преки и непреки работни места на местно ниво.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy