Точно преди Коледа буря донесе полярен студ в САЩ

Хиляди закъснели и анулирани полети дни преди Коледа, студове и силни снеговалежи – това са първите последици от една буря, каквато се случва „веднъж на поколение“, усетени вчера в голяма част от САЩ, предаде Франс прес.

Условията са твърде опасни за пътувания, предупреждават властите. А се очаква милиони американци да изпълнят пътищата и летищата по Коледа и Нова година.

„Моля ви, погледнете на тази буря крайно сериозно“, прикани ги президентът Джо Байдън. „Насърчавам всички (. . .) да слушат предупрежденията на местно ниво. Нещата са сериозни“, добави той.

Редица щати обявиха извънредно положение, например Оклахома, Кентъки, Джорджия и Северна Каролина. Американците ще треперят от студ в много региони, чак до Тексас на юг.

Тук и там има пътища, затрупани със сняг, медиите съобщиха за множество инциденти.

Националната метеорологична служба сигнализира, че е установила впечатляващи спадове на температурата „в течение на един час и дори по-малко“.

Силите на реда в Уайоминг разпространиха зрелищни кадри с мъгли, заснети в сряда от техен агент, пътувал с кола. Навън не се вижда нищо – „видимостта е нула“, обясниха те.

Вчера бяха анулирани над 2200 полета, а повече от 6900 закъсняха, съобщи специализираният сайт „ФлайтАуеър“.

Особено силно бяха засегнати летищата в Чикаго и Денвър.

Според властите снеговете и ветровете ще образуват на някои места мъгли и всяко пътуване ще бъде „опасно, дори понякога невъзможно“.

Канада също се готви за „температури, ненормално ниски за сезона“, обилни снеговалежи, а в някои региони евентуално и дъждове, образуващи поледица.

Властите препоръчаха например жителите на Квебек „да си подготвят планове за спешни случаи и комплекти за спешни случаи, съдържащи питейна вода, храна, лекарства, аптечка за първа помощ и джобно фенерче“.

Анулираха се и закъсняваха все повече полети от основното летище на страната в Торонто.

Очакваше се до днес леденият фронт в САЩ да се засили и да не отслабва през коледния уикенд. Заради неговата мощ клонът на Националната метеорологична служба в Бъфало, щата Ню Йорк, заяви, че става дума „за буря, каквато се случва веднъж на поколение“.

Особено силно са засегнати Средният Запад и районът на Големите езера, където са паднали мъгли. В Големите равнини температурите изглежда ще паднат до минус 55 градуса по Целзий. На места се очакват пориви на вятър, достигащи 80 км/ч, което поражда опасност от падащи дървета и прекъсвания на електроподаването.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy