Тревожен ръст на заразени с потенциално смъртоносна гъбична инфекция в САЩ

0

Случаите на потенциално смъртоносна и все по-устойчива на лечение гъбичка, наречена Candida auris, са скочили с 200% от 2019 г. насам, което накара Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) да издаде предупреждение към здравните заведения за нарастващата заплаха.

Candida auris е гъбичка, която се разпространява лесно чрез докосване на повърхност като плот. Може също да се разпространява от човек на човек. Тя не представлява заплаха за здрави хора, но пациенти в болниците и възрастни в старческите домове са изложени на повишен риск, защото може да имат отслабена имунна система или да използват инвазивни медицински устройства, чрез които гъбичката да проникне в телата им. Когато Candida auris прогресира до инфекция в мозъка, кръвта или белите дробове, повече от 1 на 3 души умират.

Притеснителното увеличение беше подробно описано в научното списание Annals of Internal Medicine във вторник. През 2021 г. случаите на активна инфекция са достигнали 3270, а носителите 7413. Броят на инфекциите е нараснал с 95% спрямо предходната година, а гъбичките се появяват при скрининги три пъти по-често. Броят на случаите, резистентни към лекарства, също се е утроил.

CDC нарече данните „тревожни“. Здравните власти предполагат, че ръста в случаите може да е свързан с натиска върху здравните заведения по време на пандемията от Covid-19.

Друга потенциална причина за скока може да бъде, че скринингът за Candida auris просто се е увеличил и гъбичката се открива по-често, защото се търси по-често. Но изследователите смятат, че дори с увеличаването на тестовете, докладваните резултати са подценени. Това е така, защото въпреки че скринингът се е увеличил, доставчиците на здравни услуги все още не търсят наличието на гъбички толкова често, колкото CDC би искал.

„Бързото нарастване и географското разпространение на случаите е тревожно и подчертава необходимостта от непрекъснато наблюдение, разширен лабораторен капацитет, по-бързи диагностични тестове и придържане към доказана превенция и контрол на инфекциите“, казва авторът на изследването и епидемиологът на CDC Меган Лайман.

Случаите на Candida auris са продължили да нарастват през 2022 г. по данни на CDC. Карта на уебсайта на агенцията за докладвани случаи от 2022 г. показва, че е намерен в повече от половината щати, като най-висок брой са в Калифорния, Флорида, Илинойс, Невада, Ню Йорк и Тексас. Candida auris е проблем в световен мащаб и е включена сред най-застрашаващите устойчиви на лечение гъбички от Световната здравна организация.

Авторите на изследването заключават, че капацитетът за скрининг на гъбичките трябва да се разшири в цялата страна, така че когато Candida auris бъде открита, да могат да се вземат мерки за предотвратяване на разпространението й.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy