Трима загинаха при стрелба в Марсилия

Трима мъже са загинали при нападение с автомат във френския пристанищен град Марсилия, където през последните месеци се увеличиха убийствата, извършени от банди, занимаващи се с наркотици, съобщиха от полицията.

Тримата са били част от група от петима мъже на възраст около 20 години, които са напуснали нощен клуб малко след 5:00 ч. сутринта (03:00 ч. по Гринуич). Колата, с която са потеглили, е била нападната от неизвестни мъже с автомати „Калашников“, съобщиха те.

Двамата оцелели при нападението, което се е случило в жилищен квартал на Марсилия, вторият по големина град във Франция, са невредими и са избягали от мястото на инцидента, както и стрелците.

Полицията е открила горящ автомобил наблизо, но не е потвърдила веднага дали това е бил автомобилът на стрелците.

Подпалената кола обаче би съответствала на предишни случаи с убийства в Марсилия, свързани с наркотици, при които извършителите често са подпалвали автомобилите си, за да унищожат всички доказателства.

Според източник, близък до разследването, първоначалните данни сочат, че нападнатите мъже са живели в общински имот с висока честота на трафик на наркотици и са били известни на полицията.

Регионалният префект Фредерик Камилери заяви пред репортери на мястото на инцидента, че „цялата полиция е мобилизирана, за да открие извършителите на тези подли престъпления и да разбие мрежите на трафикантите, които стоят зад това насилие“.

Само през този уикенд полицията е арестувала петима души за притежание на огнестрелни оръжия, свързани с търговията с наркотици, и е иззела три автомата „Калашников“, един автомат и един пистолет, каза тя.

С последното нападение броят на убийствата, свързани с наркотици, в Марсилия от началото на годината достигна 21, по данни на АФП.

Жертвите обикновено са млади мъже, които заемат ниски позиции в йерархията на наркогрупите и са обект на убийци, работещи за конкурентни банди.

Още миналия месец Камилери и главният прокурор на града Доминик Лоренс предупредиха, че конкуренцията между съперничещите си организации за контрол над най-доходоносните места за продажба на наркотици в града се превръща във „вендета“.

Това изявление дойде след нощта на насилие в началото на април, когато при стрелба бяха убити трима души, включително 16-годишен младеж, а осем души бяха ранени.

Тогава Лоренс заяви, че в Марсилия има влошаваща се „кървава баня“ и прогнозира, че тя ще „продължи и през следващите месеци“.

След тази серия от убийства на ключови места в града, свързани с наркотиците, бяха разположени специални полицейски сили.

Кметът на Марсилия Беноа Паян заяви този месец, че „тази война продължава твърде дълго“ и призова френското правителство да действа „по твърд и категоричен начин“, за да спре насилието.

„Убийците вече дори не си правят труда да се крият“, каза Паян.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy