Три големи изненади на конгреса в Китай. Неочакван обрат

Три са големите изненади на финала на 20-ия юбилеен конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), който приключи в Пекин.

Китайският президент Си Цзинпин не само успя да консолидира властта си в навечерието на историческото преизбиране за трети мандат. Повече от 2200 делегати на конгреса одобриха поправки в устава, които признават Си за „ядро на партията“ и обявяват идеите му за „марксизъм на 21 век“ и „квинтесенция на китайската култура и китайския дух“.

Всъщност тези поправки превърнаха Си в най-могъщия лидер в Китай след Мао Дзедун. В резолюция, приета малко преди закриването на конгреса, се казва, че партийните членове – а те са почти 97 милиона, са длъжни „да защитават ролята на другаря Си Цзинпин в Централния комитет на партията и партията като цяло“.

Новата роля на Си идва заедно с мощен трус по върховете на партията и държавата.

Избран бе нов състав на 200-членния Централен комитет, който ще ръководи партията през следващите 5 години, и нов състав на Централната комисия за проверка на дисциплината, в който отсъстват втория и третия човек по сила в държавата до днес.

Председателят на Държавния съвет (правителството на Китай) Ли Къцян, смятан за привърженик на икономическите реформи, е отстранен от ръководството на партията заедно с още трима от седемте членове на Постоянния комитет на Политбюро, избран на предишния конгрес. Това означава, че четиримата няма да влязат и в новия състав на Политбюро, който ще бъде гласуван на пленум след конгреса, и е много вероятно да напуснат през март догодина държавните си постове.

Освен Ли в новия ЦК не са избрани Ли Чжаншу (председателят на парламента), Ван Ян (председател на висш съвещателен орган) и първият вицепремиер Хан Чжън, най-близкият човек на премиера.  

Невиждани кадри, в които двама мъже изкарват от залата предишния китайски президент Ху Цзинтао, седящ до настоящия държавен глава Си Цзинпин по време на церемонията по закриването на Конгреса, се разпространиха като вирус по света и предизвикаха разнопосочни коментари.

79-годишният бивш генерален секретар на Китайската комунистическа партия, който отстъпи поста на Си точно преди 10 години, бе принуден да напусне тържествената церемония на конгреса под изричното настояване на разпоредителите на мероприятието. Това се случи докато делегатите гласуваха поправките в партийния устав, отразяващи по-силно идеологията на Си Цзинпин и затвърждаващи лидерската му роля. Ху досега не е изразявал открито подкрепа за сегашния китайски лидер. Той принадлежи към фракцията на Комунистическата младежка лига в партията, чиято роля беше отслабена от Си.

Докато западните медии тънеха в догадки защо Ху излиза по този начин, китайските държавни медии изобщо не съобщиха за извеждането му. По – късно Синхуа пусна версията за  лошо здравословно състояние като отбеляза, че Ху Цзинтао „се нуждаеше от време, за да възстанови силите си“. Той настоя да присъства на церемонията по закриването на конгреса, но когато се почувства зле, асистентите го „придружиха до стая за почивка, разположена наблизо“, пише Синхуа. Сега политикът вече се чувствал по-добре.

Какво се случи? Докато напълно побелял, Ху Цзинтао седеше отляво на Си Цзинпин, двама основни партийни активисти, отговарящи за партийните церемонии, се приближиха до бившия генерален секретар и му прошепнаха нещо в ухото. Можеше да се види как Ху е объркан,  клати глава и се опитва да каже нещо на Си, седнал до него. През това време двамата служители се опитваха да го вдигнат. Един от тях дори хвана през кръста бившия генерален секретар и го вдига. В крайна сметка Ху напусна сесията, придружен от тях.

Три версии веднага се лансираха за невижданата сцена от международни експерти.

Първата и най-очевидна версия е опит за публично унижаване на Ху Цзинтао, който ръководеше опозицията на Си Цзинпин и най-вероятно беше против преизбирането му като председател за трети мандат. Докато си тръгваше, Ху Цзинтао потупа Ли Къцян, който днес бе отстранен от голямата власт в Китай. Някои твърдят, че се Ху най-вероятно е подкрепил неговата кандидатура. Други пък предполагат, че бившият генерален секретар се е готвил да каже няколко думи срещу Си и по този начин не са му позволили да го направи. В подкрепа на тази теза е, че самият Ху явно не е разбрал какво се случва и затова е отказал да напусне мястото си.

Втората версия е, че Ху е изведен по медицински причини, както твърдят официалните китайски медии. Очевидно е обаче, че на него не му се тръгваше и затова малко хора ще повярват в тази версия.

Третата версия е корекция на процедурна грешка. Според международни анализатори Ху Цзинтао се е озовал там, където не е трябвало за бъде. Той е бил само почетен делегат, дори не е бил избран за делегат от партийната организация. Затова и не е имал право да участва в частта на избора. Тази версия се подкрепя от факта, че Ху е бил изведен точно от организаторите на форума. Въпреки това тя е доста съмнителна, защото едва ли никой не е преценил това преди да го настани точно до Си Цзинпин.

Какво точно се случи по време на срещата, може би никога няма да разберем. Но основният резултат от конгреса очевидно ще се окаже точно това, което всички очакват – Си ще бъде преизбран за председател на КНР за трети мандат Копирано

Коментарите са изключени