Три жертви и затворени пътища в Гърция заради циклона „Даниел“

Три станаха жертвите на екстремните валежи и бури от средиземноморския циклон „Даниел“ в Гърция, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ.

Осемдесет и две годишен мъж беше открит мъртъв в село Елинопиргос в префектура Тесалия в Централна Гърция, след като е бил отнесен от придошлите води.

Другите жертви на циклона са жена, открита в района на Магнисия, и мъж, загинал под срутила се върху него стена в района на Волос.

Гръцките власти и жители продължават да издирват още трима души, изчезнали от лошото време в Централна Гърция, съобщи новинарският сайт news24/7.

В областните единици Магнисия, Трикала, Кардица, Споради и още три общини в областната единица Лариса беше обявено извънредно положение поради обилните валежи и бури в Централна Гърция.

Жител на Кардица се придвижва с лодка между покривите на къщите

Пожарната служба съобщи, че от вторник до днес е получила общо 4870 сигнала, като повечето от тях са били свързани с изпомпване на вода, отстраняване на паднали дървета и извеждане на хора на безопасни места, предаде телевизия „Скай“. Само в префектура Тесалия служителите на пожарната са приели 3100 сигнала.

    <iframe src=“https://www.megatv.com/embed/?p=20201182344″ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture“ allowfullscreen scrolling=“no“ width=“560″ height=“315″></iframe>
   

От службата призовават жителите да са особено внимателни и да спазват указанията на компетентните органи.

Циклонът „Даниел“ порази и райони на столицата Атина в четвъртък

Според Националната метеорологична служба лошото време, което причинява неизчислими щети на инфраструктура, домове, бизнес и реколта, ще продължи и до днес в следобедните часове с проливни дъждове и висока честота на мълнии.

Спряно е движението по магистралата Атина-Солун

Гръцките власти спряха пътното движение по отсечка по магистралата Атина-Солун заради проливните дъждове, предаде гръцката агенция АНА-МПА. Преустановено е движението в участъка от Ламия до Катерини.

Също така беше прекъснато и движението на влакове между Солун и Лариса поради наводненията от преливането на река Пеней. По маршрута на тази отсечка ще се движи автобус, съобщи гръцкият железопътен превозвач „Хеленик трейн“.

Остава забраната за движение по цялата пътна мрежа в област Тесалия, Гърция, информират от Ситуационния център към Министерството на външните работи (МВнР).

Местните власти отправят призив всички да останат по местата, където се намират, както и да се запасят с храна и вода. В Трикала има опасност от преливане на реката, улиците се намират под вода.

От 6 септември гръцките власти започнаха пренасочване на движението за България през Метеора – Егнатия – Солун, но към момента и този маршрут не функционира.

МВнР препоръчва на българските граждани да останат на сигурно място, където са настанени, до подобряване на метеорологичните условия, като не препоръчва предприемане на пътуване преди това.

От ведомството припомнят, че при необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат денонощно към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310829210 105, +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: consular.athens@mfa.bg; consulate.thessaloniki@mfa.bg. Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Гръцкият премиер отменя официалните си прояви

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отменя официалните си прояви за откриването на Солунския международен панаир заради наводненията, засегнали големи райони в Централна Гърция през последните два дни, съобщава „Катимерини“, като се позовава на източници в гръцкото правителство.

Източниците са казали, че премиерът няма да бъде в Солун през уикенда. Очаква се Мицотакис да отиде в града през следващата седмица.

В Солун Мицотакис трябваше в събота да изнесе традиционната програмна реч на премиера в деня на откриването на Международния панаир, да участва в откриването на палатата на България, която е почетна страна на тазгодишното издание на изложението, както и да даде пресконференция в неделя.

Засега няма яснота дали и кога през следващата седмица Мицотакис ще изнесе словото си на панаира.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy