Турция извърши първо плащане с дигиталната си валута

Турция е извършила първото успешно плащане чрез трансакция през мрежата за дигитална турска валута – проект, който се намира в първи етап на проучванията, съобщи централната банка на страната, цитирана от „Хюриет дейли нюз“ и БТА в неделя.

В изявлението на банката се посочва, че тя ще продължи да провежда пилотни изпитания в затворен кръг през първото тримесечие на 2023 г.

„Констатациите, получени от тези тестове, ще бъдат споделени с обществеността чрез цялостен доклад за оценка“, информира банката.

През 2023 г. централната банка ще разшири платформата за сътрудничество в проекта за дигитални турски лири, включвайки избрани банки и компании за финансови технологии. Предстои също оповестяването на напреднали фази на пилотното проучване, които допълнително ще разширят участието.

„Проучванията на икономическата и правната рамка на дигиталната турска лира, както и на нейните технологични изисквания, ще бъдат приоритетни през цялата 2023 г.“, се посочва още в изявлението на финансовата институция.

Дигиталната национална валута на централната банка е базирана на блокчейн технологията. Цифровите турски лири следва да бъдат интегрирани в системите за идентифициране и в системите за банкови преводи.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy