Турция откри най-голямото газохранилище в Европа

Властите в Турция продължават стъпките за предотвратяване на енергийни кризи, подобно на тази, която сега преживява Европа, заяви в петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган на церемония по повод завършването на проект за разширяване на обема на газохранилището „Силиври“ край Истанбул, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Държавният глава припомни, че първоначално подземното газохранилище в Силиври с капацитет 3.2 млрд. куб. м е позволявало да се доставят 28 млн. куб. м газ на ден в газоразпределителната система на страната. С пускането в експлоатация на втория етап на съоръжението обаче капацитетът за съхранение ще достигне 4.6 милиарда кубически метра газ, а дневните доставки ще бъдат 75 милиона кубически метра газ.

„Газохранилището „Силиври“ днес се превърна в най-голямото в Европа“, заяви Ердоган.

По думите му потенциалът на газохранилището в Силиври позволява да бъдат покрити 8 процента от ежегодните потребности на Турция от синьо гориво. С цел обезпечаване на нуждите на газохранилището от електроенергия е построена и вятърна турбина с инсталирана мощност от 4.2 мегавата.

„В най-натоварените периоди газохранилището „Силиври“ ще може самостоятелно да покрива една четвърт от вътрешното търсене на страната ни“, продължи турският лидер.

Ердоган посочи още, че районът на Тракия в северозападната част на страната ще се превърне в енергиен хъб от международно значение. „По-специално Тракия ще стане хъб за природния газ и втечнения природен газ. Нашата цел е да създадем в краткосрочна перспектива в Турция глобален център, в който ще се формират цените на газа“, подчерта турският лидер.

Президентът отбеляза, че енергийната концепция на Турция предполага намаляване на зависимостта на страната от външни източници до 2053 г. от 71 на 13 процента. Дневният добив на петрол в Турция скоро ще достигне 100 000 барела дневно, добави още президентът.

На церемонията е присъствал българският енергиен министър Росен Христов, който е бил единственият поканен чуждестранен ресорен министър, съобщиха от ведомството. Той е бил поканен след срещата му с турския енергиен министър по време на посещението на държавния глава Румен Радев в Истанбул преди дни. Там той разговаря и с представители на турската компания БОТАШ, която реализира разширението на газохранилището „Силиври“ и с която от години „Булгартрансгаз“ се опитва да сключи междусистемно споразумение.

Сега Христов е придружаван от директорите на „Булгаргаз“ Деница Златева и на „Булгатрансгаз“ Владимир Малинов, както и от началника на кабинета му Любомира Ганчева, която беше член на партията АБВ, преди да стане съветник на президента.
Визитата на българския енергиен министър в Турция продължава в събота с преговори за дълготрайно сътрудничество с турския министър на енергетиката Фатих Дьонмез и ръководството на БОТАШ, допълва се в съобщението на енергийното министерство.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy