Търговци на зърно и производители на олио се обявиха против забраната за внос от Украйна

Броени дни преди българските власти да затворят вноса на 20 вида суровини от Украйна, търговци на зърно и преработватели на олио се обявиха против мярката на служебното правителство на Румен Радев.

Ще работим на половин капацитет при забрана за слънчогледа

Рафинериите, производители на олио, директно посочиха, че произведеният у нас слънчоглед не е достатъчен за преработка и те не могат да си изпълнят сделките за износ. Според преработвателите спирането на вноса сериозно ще навреди на производителите на олио.

„Ние сме в подкрепа на нашите производители, но ако вносът на слънчоглед се ограничи, ние сме принудени да работим с половин капацитет или въобще да спрем и това за нас е пагубно“, каза Яни Янев от Асоциацията на преработвателите на слънчоглед, цитиран от БНТ.

В детайли, 3 милиона тона слънчоглед са били преработени у нас през миналата година. Реколтата в страната е била 2 050 000 тона. За да работят максимално преработвателните предприятия, сме внесли 1 милион тона слънчоглед – голяма част от него е от Украйна.

„Възможностите да се внася слънчоглед тази година бяха единствено от Украйна, Молдова и Румъния. Всички други големи производители на слънчоглед въведоха защитни мерки за износ на слънчоглед, за да може той да остане и да задоволи собствените им прераработватели“, добави Янев.

Търговци на зърно: На България е нужен внос на слънчоглед

И от Асоциацията на търговците на зърно смятат, че страната ни се нуждае от значителен внос на слънчоглед.

„България внася слънчоглед от над пет години. На практика страната трябва да внася големи количества слънчоглед, тъй като има много големи преработвателни мощности за преработка на слънчоглед у нас“, обясни Тодор Стойков.

„Възможностите да се внася слънчоглед тази година бяха единствено от Украйна, Молдова и Румъния. Всички други големи производители на слънчоглед въведоха защитни мерки за износ на слънчоглед, за да може той да остане и да задоволи собствените им прераработватели“, посочи Яни Янев.

БСК: Забраната нанася огромен удар върху производителите

С политиката за спиране на вноса на зърно и др. продукти от Украйна се нанася огромен удар върху преработвателите на растителни масла в България, коментира Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара (БСК).

„Те изкупуват и българска продукция, стига да има кой да им я продаде, само че някои от производителите на тази продукция не си я продава на българския пазар“, каза Митрев пред NOVA NEWS.

По думите му, нашите предприятия в маслопреработващата индустрия преработват 3.5 милиона тона слънчоглед годишно, а цялото производство на България за миналата стопанска година е 1 800 000, т.е. ние имаме възможност да внасяме. В годините назад България е внасяла слънчогледово семе за преработка и от Румъния, и от Молдова, и от Украйна.

„Това е продукт, който се преработва и отива най-вече за износ и носи добавена стойност, която си остава при нас. Ние трябва да си защитим родните зърнопроизводители – няма спор в това, но затова те трябваше да се срещнат предварително със заинтересованите страни и да потърсим вариант как да няма ощетени – и производители, и преработватели“, подчерта Митрев.

България неизменно е в челната тройна по износ на маслодаен слънчоглед и слънчогледово семе през последните години, но за пръв път през 2022 г. влиза в челната тройка на износителите на слънчогледово масло.

Допреди 10 години България изнасяше суровината си на 80-85%, като ежегодно се увеличаваше процентът на преработена продукция, за да се стигне до момента, когато по данни за старата реколта се произвеждат около 600-630 хил. тона, като 90-95 хил. тона са за вътрешна консумация и останалото е за експорт. Основният пазар на слънчогледовото олио е европейският, но вече около 30-35% се изнасят и за Африка. Има български експорт и за Азия – Индия, Китай и други страни.

Затлачване

Три седмици не стигнаха на Българската агенция за безопасност на храните да извърши проверки за остатъци от пестициди, тежки метали, наличие на ГМО и радиоактивност в украинското зърно. В очакване на резултатите от тях дълга опашка от украински тирове със слънчоглед се извива пред завода за олио в Добрич. Шофьорите са си направили бивак на открито.

Сн. Георги Великов, за Mediapool.bg

„Бързо взеха пробите за качество, но резултати няма и не е ясно кога ще има. Никой нищо не ни казва“, казва шофьорът Сергей Касиянов.

От Агенцията по храните заявиха, че слънчогледът се проверява по много показатели и това изисква време.

„Взели сме проби от камионите, както и от силозите, където има зърно, изпратили сме ги и чакаме резултати“, д-р каза Стелияна Генчева, директор на ОДБХ-Добрич.

В късния следобед в четвъртък от Агенцията по храните обявиха първите междинни резултати за качеството на внесения у нас украински слънчоглед. От близо 230 проби до момента няма установени случаи за радиоактивност и съдържание на тежки метали в него. Изследванията за останалите показатели продължават.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy