„Убийците на танкове“. Американски бойни машини минават през България на път за Украйна (видео)

Известните като „убийци на танкове“ американски бойни машини „Bradley“ (Брадли), с които САЩ помагат на Киев, минават през България на път за Украйна. 

 

Гръцки медии проследиха трансфера на бойните машини, които Украйна за пръв път ще може да използва.  

 

На пристанище „Александруполис“ те се прехвърлят от кораби на камиони, които ги транспортират до Украйна. Маршрутът по суша преминава през България, отбелязва БНР.

 

По-рано украинският президент Зеленски каза, че украинската армия има нужда точно от този вид бойни средства.

 

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/q7I0qEVBeiw“ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share“ allowfullscreen></iframe>

 

За разлика от предоставените вече на Украйна бронирани коли М113, „Брадли“ е добре въоръжена с мощно 25-милиметрово оръдие и противотанкови ракети Ти Оу Дабъл Ю. 

 

САЩ разполагат с голям брой машини „Брадли“, но някои модели са по-стари и имат нужда от модернизация. Доставката на машините се обсъжда от седмици. 

 

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/AHAdsXHblm8″ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share“ allowfullscreen></iframe>

 

Пентагонът обмисля за изпрати на Киев бойни машини „Stryker“

 

САЩ разглеждат възможността да изпратят на Украйна и бойни машини „Stryker“ (Страйкър), за да може Киев да отблъсне пролетното настъпление на Русия, съобщава сайтът „Политико“, позовавайки се на два източника, запознати с обсъждането на въпроса.

 

Според единия, администрацията на президента Джо Байдън може да обяви това още в края на следващата седмица, когато ще е поредната среща на контактната група за Украйна в Германия.

 

Окончателно решение обаче още не е взето, тъй като бойните машини може да бъдат включени в някой от следващите пакети военна помощ, твърди източникът. 

 

Възможността за доставката на „Stryker“ започна да се обсъжда заради плановете на Русия да проведе втора вълна на мобилизация за по-значимо настъпление през пролетта. 

 

 

Бойните машини „Stryker“ могат да удовлетворят острата потребност на украинската армия от бронирана техника, както и да повишат тяхната боеспособност.

 

Осемколесната бойна бронирана машина „Stryker“, създадена от компанията „General Dynamics Land System“, може да работи в сняг, кал и пясък.

 

Представител на американското военно министерство коментира, че машината „Stryker“ не е толкова добра като Bradley за битка с танкове, но е добра за защита на пехотата и приближаване към бойни действия. 

 

Военните твърдят, че „Stryker“ се движи по-тихо от Bradley и може да превозва до девет войници. По такъв начин тя представлява нещо средно между танк и бронетранспортьор. 

 

Украйна вече разполага с канадския аналог на „Stryker“, също произведен от компанията  General Dynamics.

 

Очакват се доставки и от европейските съюзници

 

Френският президент Еманюел Макрон също гарантира на украинския президент Володимир Зеленски, че правителството му ще предостави „леки танкове“. 

 

Смята се, че става въпрос за бронираната машина AMX-10 RC. 

 

Украйна обяви, че се нуждае и от германски танкове „Leopard“ (2), но засега Берлин не е взел подобно решение, въпреки че съюзниците, в това число и САЩ, имат подобни очаквания. 

 

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/j4GRv2VXB9k“ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share“ allowfullscreen></iframe>

 

Германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън обаче обявиха наскоро, че техните страни ще изпратят до 40 германски „Marders“ и около 50 американски „Bradley“.

 

Освен това Великобритания обмисля да даде на Украйна танкове „Challenger“ 2. Според източници на „Файненшъл таймс“, ако Великобритания предостави танкове, след нея същото ще направят САЩ и Германия. 

 

При европейците има едно странно движение напред-назад, когато някой попита, те казват:“Нали знаете, американците трябва да са първи“. А администрацията казва: „Но ние искаме европейците да са първи или да го направим заедно“. А украинците казват: За бога, просто ни дайте танкове!“- обяснява ситуацията източник, запознат с дискусията за предоставяне на танкове за Украйна. 

 

Може ли да помогне и България

 

Украйна проявява интерес и към танкове, с които България разполага, но засега страната ни официално отказва подобни доставки.

 

Първият военен представител на България в НАТО генералът от резерва Съби Събев коментира, че България „спокойно” може да предостави 30-40 танка на Украйна. 

 

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/JXyPpVEwBAw“ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share“ allowfullscreen></iframe>

 

„След това, ако успеем да издействаме от нашите съюзници да дойде такъв брой „Пантери” или някои други, където има излишъци, ще бъде добре“, коментира той пред Нова телевизия миналата година.

 

Към момента България води преговори със съюзниците какви заместващи способности може да получи от тях, ако предостави още военна помощ на Украйна, но няма публична информация за хода им. 

 

Министерството на отбраната на Северна Македония вече потвърди изпращането на танкове Т-72 на Украйна. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy