Удареното от мълния в Русе дете е изведено от кома, разследва се инцидентът

0

Подобрява се състоянието на удареното от мълния момче по време на футболна тренировка на русенския стадион „Дунав“ в сряда привечер, съобщиха от Университетската болница „Медика“ в крайдунавския град. 11-годишното дете бе настанено в реанимацията там, след като мълния падна на стадиона и удари него и друго дете, с което са тренирали. Второто момче обаче почина. Прокуратурата започна разследване на случая. От стадиона твърдят, че съоръжението има работещи гръмоотводи, а от клуба, в който са тренирали децата, заявяват, че не е имало никакви индикации за гръмотевична буря – иначе спортните занятия са щели да бъдат прекратени.

Мълнията паднала на терена пред очите на треньори и родители. Двете момчета са се свлекли безжизнени на земята, а от всички страни са се втурнали хора да помагат, разказа сутринта треньорът на младите футболисти Динко Дерменджиев.

В четвъртък деца от школата на „Дунав“ запалиха на стадиона свещи и поднесоха цветя в памет на починалото момче. Те се помолиха и за възстановяването на другото дете.

То е било изведено от медикаментозния сън, като дишането му е възстановено, но остава под лекарско наблюдение. „С течение на времето момчето започва да става контактно и адекватно“, обясниха от лечебното заведение.

Извършена е консултация с детска реанимация в болница „Пирогов“ в София, откъдето са преценили, че русенските лекари са действали адекватно и не се налага транспортирането на пострадалото дете в друго лечебно заведение.

„Все още борбата за живота на детето продължава, тъй като медиците се борят с усложнения от увредите от мълнията. Продължава се лечението, изследванията и консултите със специалисти“, обясниха от пресцентъра на болницата.

Окръжната прокуратура в Русе обяви, че ще разследва дали смъртта на другото дете не е причинена „поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно-регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност“.

Следствените действия са насочени към изясняване на всички обстоятелства, свързани с изискванията за безопасност на футболното игрище, наличието и годността на системите за мълниезащита, състоянието и заземяването на електрическите тела, както и дължимото поведение в това отношение на съответните лица.

Разследването се извършва от екип от следователи. На мястото на произшествието е извършен първоначален и повторен оглед. Предстои да бъдат изискани документи, разпитани свидетели и да бъдат назначени съответните технически и медицински експертизи, заявиха от прокуратурата.

По случая бе организирана и съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол и Община Русе в спортния комплекс „Дунав“. Целта е да се установи състоянието на мълниезащитната система на базата. Очакват се резултатите от проверката.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy