Украински зам.-министър е уволнен заради подкуп

Украинският зам.-министър Василий Лозински е уволнен поради подозрения за подкуп в размер на 400 000 долара във връзка с поръчка за електрически генератори. Националното бюро за борба с корупцията е задържало Лозински на 21 януари.

Той е бил зам.-министър в Министерството на развитието на общините, териториите и инфраструктурата и съмненията са, че в резултат на подкуп е сключил договор за покупка на оборудване и техника на по-високи цени.

Президентът Володимир Зеленски коментира случая във вечерното си видеообръщение в неделя.

„Бих искал това да е нашият сигнал към всички, чиито действия или поведение нарушават принципа на справедливостта. Разбира се, сега основното внимание е върху въпроса за отбраната, това е въпросът за външната политика, въпросът за войната. Но това не означава, че аз не виждам и не чувам какво говорят в обществото на различни равнища – както на централно, така и в регионите“, каза Зеленски.

Той обеща, че идната седмица ще е „време за съответните решения“. „Тези решения вече са подготвени. Сега не искам да ги анносирам, но всичко това ще е справедливо“, обеща президентът и добави, че спецслужбите напредват в работата по отношение на хора, които като минимум заслужават санкции за своята работа против Украйна, независимостта и украинския народ“, заяви Зеленски.

Журналист разкри злоупотреби с догвори за армията

Междувременно украински разследващ журналист написа, че Министерството на отбраната на страната купува продукти за военнослужещите два-три пъти по-скъпо, отколкото в магазините на дребно в Киев, съобщи сайтът Медуза.

Юрий Николов, основател на проекта „Нашите пари“, публикува в изданието „Зеркало недели“ (ZN.UA) документи от „източник във въоръжените сили на Украйна“ за закупуване на храни през 2023 г. за военни части, дислоцирани в Полтавски, Сумски, Киевски, Житомирски, Черниговска и Черкаска област на Украйна. Твърди се, че договорът на стойност 13.16 милиарда гривни (358 милиона долара) е бил подписан на 23 декември.

Николов сравни цените на продуктите в договора с цените във веригата магазини Силпо в Киев. В договора яйцата струват 17 гривни на брой, докато цената им на дребно в магазина сега е около 7 гривни на брой, картофите – 22 гривни на килограм при цена на дребно 8-9 гривни в магазините, а пилешкото бутче – 120 гривни на килограм на цена на дребно 80 гривни.

„Освен това, ние сравняваме цените на дребно, които вече включват както печалбата на производителя, така и маржа на магазина, те са предварително по-високи от цените на едро“, се казва в разследването. – Бдителният читател ще забележи, че договорът се отнася не само за закупуване, но и за предоставяне на кетъринг услуги. Може би затова е по-скъпо? Не, ако погледнете документа, ще видите, че услугите наистина са там като отделна разходна позиция от 30 милиона гривни“.

Договорът е подписан от Богдан Хмелницки, директор на отдела за обществени поръчки на Министерството на отбраната на Украйна, който е един от обвиняемите по делото за присвояване на 580 000 долара от средства на министерството при закупуване на военни боеприпаси.

На 22 януари, ден след публикуването на разследването, украинското Министерство на отбраната коментира, че информацията за покупки на храни съдържа „признаци на умишлена манипулация и е подвеждаща“.

Ведомството обеща да се обърне към Службата за сигурност на Украйна с цел „разследване на разпространението на умишлено невярна информация, която накърнява интересите на отбраната в особен период“.

P { margin-bottom: 0.08in }

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy