Украйна възстановява електроснабдяването. Москва твърди, че е преместила фронта с 2 км. на запад

Украинският президент Володимир Зеленски приветства усилията за възстановяване на системите за производство на електроенергия, повредени от руските атаки, но предупреди населението, че е твърде рано да се обявява за победа на енергийния фронт, предаде Ройтерс.

Зеленски заяви, че работниците в областта на енергетиката са се справили толкова добре с отстраняването на щетите, причинени в петък от руските ракетни удари и ударите на дронове, че на повечето хора не се е наложило да се сблъскат с много прекъсвания в събота и неделя.

„Самият факт, че… след масиран ракетен удар тази седмица можем да имаме толкова спокойни дни в енергийно отношение, доказва професионализма на нашите енергетици“, каза той във вечерно видеообръщение.

„Трябва да осъзнаем: това все още не е решителна победа на енергийния фронт. За съжаление, може да има нови терористични атаки от страна на Русия. Възможно е да има нови ограничения, ако има по-нататъшни разрушения или ръст на потреблението“, добави Зеленски.

През последните месеци Русия извърши неколкократни вълни от нападения срещу украински енергийни съоръжения, като на моменти оставяше милиони хора без осветление, отопление или водоснабдяване през студената зима.

Руските войски са успели за 4 дни да напреднат с 2 километра по западно направление в Украйна, каза руското министерство на отбраната, цитирано от Интерфакс.

 

„Руските военнослужещи сломиха съпротивата на врага и напреднаха с няколко километра навътре в неговата ешелонна отбрана“, заяви министерството.

 

„За четири дни фронтът се премести с 2 км на запад“.

 

Не става ясно за коя част от фронтовата линия става дума и тази информация няма как да бъде удостоверена по независим начин, отбеляза Ройтерс.

 

През последните месеци най-ожесточени сражения има в Донецка област в Югоизточна Украйна, която е частично окупирана от Русия.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy