Украйна е отблъснала вълна от руски атаки с дронове

Русия е атакувала Украйна с повече от 20 дрона иранско производство през последните 24 часа, съобщи тази сутрин украинският генерален щаб, цитиран от ДПА.

Украинската противовъздушна отбрана е успяла да свали 21 от общо 26 дрона „Шахид-136“, предназначени да достигнат целта и при сблъсък с нея да се взривят, каза украинската армия.

Освен това украинският генерален щаб каза, че украинските въоръжени сили успешно са отблъснали 55 руски сухопътни атаки при боевете, концентрирани в източната Донецка област. В района се намира град Бахмут, за който се водят най-ожесточените сражения.

Руското министерство на отбраната и частната военна компания „Вагнер“ съобщиха, че поемат контрола над все по-големи части от града, чието население преди войната наброяваше 70 000 души. Сега в Бахмут не са останали почти никакви цивилни, отбелязва ДПА.

Украинският генерален щаб твърди, че загубите на Русия са много сериозни и че руските войски изпитват недостиг на боеприпаси, а бойният им дух е нисък.

„Ожесточените боеве около Бахмут продължават“, посочи украинският генерален щаб.

Четиринайсет месеца след началото на войната Киев смята, че удържането на Бахмут е от ключово значение, за да се попречи на руските войски да напреднат по-навътре в украинска територия.

Украинските войници на фронтовата линия ще получават допълнително заплащане от 2700 долара на месец

Украинските войници ще получават допълнителни 100 000 гривни (2710 долара) на месец за службата си на фронтовата линия в битката срещу руските войски, заявиха от украинската армия, предаде ДПА. С това съобщение се слага край на спекулациите за заплащания и надбавки, отбелязва агенцията.

„Войник, който служи на страната си и я защитава от агресора, излага на риск собствения си живот и здравето си, и работи при изключително тежки условия, трябва да бъде високо мотивиран“, се казва в изявление на генералния щаб.

Бонусът от 100 000 гривни е предназначен единствено за „защитниците, сражаващи се на първа линия“, се уточнява в изявлението. Войниците, които са разположени в зоната на боевете, но не участват директно в сраженията, както и войниците от противовъздушната отбрана, ще получат 30 000 гривни. Колкото до войниците, разположени в тила, те няма да получават надбавки за фронтоваци, посочва ДПА.

Основната заплата на всички войници беше увеличена до близо 20 000 гривни от началото на февруари, припомня агенцията.

Генералният щаб смята, че заплатите в армията са справедливи, с което „не се създават предпоставки за социално недоволство, като в същото време се показва уважение към войниците, които рискуват живота и здравето си“.

Освен това щабът призовава украинците да спрат с популизма по този въпрос и вместо това да се фокусират върху отбраната на страната, се казва още в изявлението.

Руските войници на фронтовата линия получават надбавки в размер на 158 000 рубли (1934 долара), а основната им заплата е 37 000 рубли, сочат официални данни. Много войници обаче се оплакват в социалните мрежи, че никога не са получавали тези пари, допълва ДПА.

Столтенберг е на първото си посещение в Киев от началото на руската инвазия в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес е на първото си посещение в Киев от началото на руската инвазия в Украйна, за да демонстрира подкрепа за страната в момент, когато тя се подготвя за контранастъпление, предадоха световните агенции.

Столтенберг посети мемориала в чест на убитите в боевете украински войници и разгледа повредена руска бойна техника, изложена на централния площад в Киев, след което напусна с автомобил площада, каза репортер на Ройтерс.

Засега не се съобщава за други публични прояви по време на посещението на Столтенберг. Източници от НАТО казаха, че планираните срещи ще бъдат запазени в тайна от съображения за сигурност.

„Генералният секретар на НАТО е в Украйна. Ще разпространим повече информация, колкото е възможно по-скоро“, каза служител на пакта, поискал да остане анонимен.

Столтенберг е посещавал Киев преди началото на войната, но днешното му посещение е първото по време на конфликта и цели да подчертае дългосрочните ангажименти на НАТО към защитата на независимостта на Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Дания и Нидерландия ще дарят 14 танка „Леопард 2“ на Украйна

Дания и Нидерландия ще дарят заедно общо 14 танка „Леопард 2“ на Украйна, съобщиха днес двете страни, цитирани от Ройтерс.

Очаква се бойните машини „Леопард 2А4“, които ще бъдат закупени от трета страна и ремонтирани, да бъдат доставени през първото тримесечие на 2024 г., се казва в съвместно изявление на страните.

„В името на надеждата за мирна и сигурна Европа е абсолютно необходимо да не оставяме украинците да водят битката сами“, заяви изпълняващият длъжността министър на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен.

През февруари Дания, Германия и Нидерландия също така обявиха, че ще обединят ресурсите си, за да възстановят поне 100 стари танка „Леопард 1“ от промишлените запаси и да ги доставят на Украйна през тази и следващата година.

Русия набира войници чрез видеореклама, адресирана към „истинските мъже“

Руската армия започна видеокампания за привличане в редиците си на още професионални войници, които да се бият в Украйна, предаде Ройтерс. Призивът на Москва е към всички онези, които искат да покажат, че „са истински мъже“ и да заменят обикновения живот на цивилни с този на бойното поле, отбелязва агенцията.

<div data-widget=“Player“ data-id=“2156661″ data-player-template-id=“10737″ data-multiplayer-filter-id=“47515″ data-ad-template-id=“6524″></div><script async src=“https://vp.rambler.ru/player/sdk.js“></script>

Рекламният клип, в който звучи енергична музика, се разпространява след доклад на британското военно разузнаване и съобщения в руските медии, подсказващи, че Москва се опитва да набере около 400 000 професионални войници като доброволци в подкрепление за силите си в Украйна. Клипът може да бъде видян в основни социални мрежи в Русия, уточнява Ройтерс.

Рекламният клип предлага на мъжете да подпишат договор с руското министерство на отбраната, като най-ниското възнаграждение е в размер от 204 000 рубли (2495 долара) на месец. „Ти си истински мъж. Бъди такъв“, се казва в клипа.

Русия, която твърди, че извършва „специална военна операция“, не дава пълна информация за броя на жертвите, но според наскоро изтекли данни на Агенцията за военно разузнаване на САЩ до момента във войната са загинали около 43 000 руснаци. Според същата агенция украинците, загинали в конфликта, са около 17 500.

След като проведе частична кампания за военна мобилизация през септември, в резултат на която десетки хиляди руснаци избягаха от страната, за да не бъдат записани в армията, властите не обмислят възможността за повторна кампания за мобилизация, а по-скоро кампания за набиране на доброволци, отбелязва Асошиейтед прес.

През последните седмици агитационни плакати за присъединяване към армията, на които пише например: „Нашата професия е да защитаваме родината“ или „Уважение, почтена професия и добро заплащане“, са разлепени из руската столица, допълва агенцията.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy