Украйна защитава Бахмут въпреки предупрежденията на САЩ

Месеци след сериозните предупреждения от Вашингтон, че Украйна няма да може да удържи Бахмут срещу атака на руски наемници, украинските сили все още удържат западните покрайнини на града в най-дългата и смъртоносна битка в хода на войната. Оценките на САЩ са били мрачни още през януари, според непоказвани досега изтекли секретни документи на американското разузнаване, получени от „Вашингтон пост“.

Вашингтон е предупредил за потенциалното обкръжаване на украинските сили в Бахмут и предложил на Киев да намали загубите си и да остави града.

Оценката, обозначена с гриф „строго секретно“, предупреждава, че „стабилният“ руски напредък от ноември насам „компрометира способността на Украйна да удържи града“ и че украинските сили вероятно ще бъдат „изложени на риска да бъдат обкръжени, освен ако „не се оттеглят през следващия месец“.

Тези предупреждения до голяма степен не бяха взети под внимание. Киев представя задържането на Бахмут като императив, който далеч надхвърля стратегическото от военна гледна точка значение на града, като твърди, че е необходимо да се поддържа националният морал и да се лиши Русия от всякакви териториални придобивки. Украйна заяви, че продължителните сражения в Бахмут изчерпват силите на Русия, като убиват много войници, особено от наемническата групировкаа „Вагнер“.

Украинският командир, който наблюдава боевете за Бахмут, полковник Павло Палиса, заяви, че никога не е бил официално информиран за тази американска разузнавателна информация или за препоръките как да се използват боевете в Бахмут за допълнителни предимства. „Аз не съм толкова голяма риба“, каза той, цитиран от американското издание.

В друг документ от голямото количество секретни документи, изтекли онлайн чрез платформата за съобщения Discord, се описва как Украйна може да използва модерни боеприпаси, информационни кампании и технологии за борба с дронове, за да „наложи бъдещи разходи“ на руските сили.

Палиса приписва способността си да задържи части от града в продължение на месеци по-дълго от очакваното на комбинацията от класическа градска война и усъвършенствано разузнаване с дронове, включително заглушаване на сигнала.

Палиса заявява, че след като руските сили пробиха периметъра на Бахмут, е изтеглил силите си обратно в жилищните квартали, използвайки покривите на сградите, превръщайки ги в противотанкови позиции. По-навътре в града и двете страни започнали да разчитат в голяма степен на разузнавателни дронове за насочване и на заглушители за объркване на противниковите навигационни системи.

Когато Палиса поема поста си в средата на януари, оценките, които чува от офицерите около себе си, повтарят песимизма на Вашингтон. „Но месеци по-късно ние все още сме тук и се опитваме да направим всичко възможно, за да задържим града“, каза Палиса, изразявайки увереността си в мисията.

Когато в критични моменти защитата на града изглеждаше несъстоятелна, Украйна многократно изпращаше елитни части за защита на маршрутите за снабдяване и стабилизиране на ситуацията. Изправени пред остър недостиг на боеприпаси, украинските войски направиха разпределение на снарядите

Въпреки че тази стратегия беше успешна и позволи на Украйна да запази контрол над западните покрайнини на града, според командирите през последните дни фронтовата линия е станала все по-нестабилна.

С наближаването на пролетната офанзива Украйна подготвя подкрепления

Бахмут е основната цел на руските операции в Източна Украйна. Москва заяви, че превземането на града ще положи основите за превземане на целия Донецки регион на Украйна, от който руските сили понастоящем заемат малко повече от половината.

В изявление от четвъртък руското министерство на отбраната съобщи, че силите му, водени от въздушнодесантни части, „са осуетили опитите на противника да контраатакува“ и да разположи подкрепления северно и южно от Бахмут.

Битката за Бахмут вече е взела своето: в Украйна липсват обучени войници и боеприпаси, жертвите се увеличават, а песимизмът расте, пише изданието.

„Мога да дам оценка за успеха на мисията едва след като всичко приключи“, каза Палиса, избягвайки въпроса дали борбата си е струвала загубените животи и изразходваните материали. „Всеки войник разбира, че когато удържаме града, когато сме вътре в Бахмут, даваме време на новосъздадените ни части да тренират и да се подготвят за бъдещи действия“, каза той.

Още по темата:

Украйна подготвя 40 000 военнослужещи в осем бригади за контранастъпление

 

Русия твърди, че е близо до превземането на Бахмут, но успехите ѝ са на малки стъпки с цената на хиляди човешки жертви.

Решимостта на Украйна да задържи Бахмут струва скъпо – по-голямата част от града е в руини. Къщите и сградите са разрушени от интензивното използване на артилерията, а улиците, парковете и градините са осеяни с шрапнели. „Бих искал да видя града без всички разрушения“, казва Палиса. „Но ако това помогне за спасяването на други украински градове, трябва да направим това, което трябва да направим.“

Зеленски определи като популисти лидерите, които казват, че са неутрални по отношение на войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски определи като популисти лидерите, които казват, че са неутрални по отношение на войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Зеленски направи това си изявление на среща с мексикански депутати посредством видеоконферентна връзка, като се предполага, че има предвид лидери като бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва, отбелязва Асошиейтед прес. Бразилският лидер отказва да доставя оръжия на Украйна, обвинява и двете страни за конфликта и предлага страни като Бразилия и Китай да посредничат в името на мира.

„Има някои лидери, които не са идвали в Украйна нито веднъж, които не са виждали какво донесе бруталната руска агресия и които не разбират защо е важно да защитаваме живота на хората. Те се стремят към някакъв вид популизъм, като казват неща от сорта на това, че Украйна не била готова за мир“, изтъкна Зеленски.

Зеленски разкритикува и „компаниите и големите мултинационални фирми, които искат да изкарват милиони от търговията си с Русия“. „За съжаление, светът е пълен с лицемерие“, каза украинският лидер.

Германският министър на отбраната смята, че сега не е моментът Украйна да влезе в НАТО

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви, че въпросът за приемането на Украйна в НАТО не може да се обсъжда, докато в страната има конфликт, предаде германската Цет Де Еф.

„Вратата (към НАТО) е открехната, но сега не е моментът за взимане на такова решение“, заяви Писториус.

Той каза в предаване по германската телевизия, че първо трябва да се реши конфликтът с Русия, а приемането във военния съюз да бъде внимателно преценено „в новото време“. По думите му това не е въпрос, който трябва да бъде решен „от чувство за солидарност“, а с „хладен ум и горещо сърце“.

Генералният секретар на НАТО Йeнс Столтенберг заяви вчера, че приемането на Украйна в алианса ще бъде ключова тема при срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy