Украйна отбеляза Коледа под обстрел, Путин сам в катедралата в Кремъл

Украйна и Русия отбелязват Коледа, първата от началото на войната. Част от страните с преобладаващо православно вероизповедание празнуват Рождество Христово днес по Юлианския календар. Освен Русия, Украйна, това са още Сърбия, Черна гора и Северна Македония.
 

Обявеното едностранно примирие, наредно от руския президент послучай празника, трябваше да настъпи в петък по обяд, но по данни от журналисти е било нарушено. Обстрели е имало край Бахмут – града, за който от месеци се водят сражения. Украйна твърди, че руски удари е имало и срещу Краматорск.

Днес за първи път от 300 години Рожденственската литургия в катедралния храм „Успение Богородично“ на Киево-Печорската лавра се отслужва от Украинската православна църква, която се отцепи от Московската патриаршия преди 5 години.

Полицията и националната гвардия дежурят край храма и проверяват документите на желаещите да присъстват на службата при митрополит Епифаний.

Зеленски отправи послание

Украинският президент Володимир Зеленски отправи послание към своите сънародници по случай православната Коледа.

„Това е празник на хармонията и семейното единство. И заедно всички ние сме едно голямо украинско семейство“, цитира ДПА вечерното видеообръщение на Зеленски.

Повече от 300 дни след руската инвазия украинското семейство е обединено както никога досега в своя кураж, непоклатимост, взаимно уважение и взаимопомощ, заяви украинският президент изправен в празнично украсена зала и облечен с риза във войнишко зелено с избродирани върху нея малки фигурки на танкове.

„Защитаваме нашата страна, нашата култура, нашите традиции, нашата вяра“, каза той.

„Желая на всички вас Весела Коледа! Грижете се за себе си, грижете се за своите семейства, грижете се за нашата Украйна“, пожела на украинците Зеленски.

Той отново благодари на Запада, след като Вашингтон, Берлин и Париж обещаха да доставят бронирани бойни машини, отбелязва ДПА.

„Силата на Украйна и партньорското сътрудничество в областта на отбраната, достигнаха ново ниво. Отсега нататък Украйна разполага с повече противовъздушна отбрана, повече бронирани машини, за първи път западни танкове, повече оръдия и снаряди“, отбеляза Зеленски.

„Германия направи значителна крачка напред в укрепването на сигурността не само на Украйна, но и на цяла Европа“, добави Зеленски.

Ангажиментът на САЩ за първи път да доставят на Киев бойни машини „Брадли“ е точно това, от което се нуждае Украйна, посочи той. Според него официалното изявление показва, че посещението му във Вашингтон миналия месец е дало конкретни резултати, отбелязва Ройтерс.

Оръжията са част от нов пакет от американска оръжейна помощ за Украйна на стойност 3 млрд. Долара.

Зеленски, който непрестанно настоява пред съюзниците да да изпраща повече оръжия, благодари на американския президент Джо Байдън и на Конгреса. Той изказа благодарността си и към Германия, която ще изпрати бойни машини за пехотата и система за противовъздушна отбрана.

САЩ нарекоха цинично едностранното прекратяване на огъня от страна на Русия

Междувременно САЩ заявиха, че вчерашните удари в Източна Украйна са показали, че нареденото от Владимир Путин прекратяването на огъня по повод православната Коледа е било „циничен“ ход, съобщи Франс прес.

„Мисля, че валидността на тази оценка се потвърди, като се има предвид това, на което бяхме свидетели през целия ден“, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, припомняйки, че вече е използвал това прилагателно, за да опише руското съобщение.

„Скептицизмът ни е оправдан от това, на което станахме свидетели от страна на Русия по време на този конфликт“, добави той.

„Опасяваме се, че Москва ще използва всяко спиране на боевете, за да се превъоръжи, прегрупира и накрая да атакува още по-ожесточено“, заяви говорителят.

В петък продължиха артилерийските престрелки в Бахмут, центъра на боевете в Източна Украйна, както и обстрелите в други части на страната. Обявеното от Москва 36-часово едностранно прекратяване на огъня беше осъдено като маневра от Киев и западните му съюзници.

Путин присъства сам на празнична служба в катедралата в Кремъл

Руският президент Владимир Путин присъства сам на празнична служба на православната църква в катедралата в Кремъл, вместо да се присъедини към другите поклонници на публично тържество, съобщи Ройтерс.

Руската информационна агенция РИА съобщи, че за първи път от години насам Путин е отбелязал Бъдни вечер в Москва, а не в региона около столицата. Държавната телевизия показа два клипа на живо, на които се вижда как Путин е в катедралата „Благовещение“, докато православни свещеници извършват среднощната служба.

Много православни християни празнуват Коледа на 7 януари. Путин, облечен в синьо сако и бяло поло с висока яка пуловер, беше единственият богомолец и се вижда как руският президент се прекръства няколко пъти, преди телевизионният репортаж да премине към обществена служба в в московската катедрала „Христос Спасител“.

Руската православна църква подкрепя войната в Украйна, припомня Ройтерс. Московският патриарх Кирил в четвъртък призова двете страни да спазват 36-часовото коледно примирие, което Путин обяви.

В службата тази вечер патриархът Кирил отправи критика срещу Украйна за действията ѝ срещу клон на православната църква, която има дългогодишни връзки с Москва. Службата за сигурност на Украйна претърси имоти, собственост на църквата и миналия месец обвини висш духовник, че е участвал в антиукраинска дейност, като подкрепя руската политика.

„Нека се молим за нашите братя и сестри и да вярваме че един ден тези дяволски изкушения ще отминат“, каза Кирил, като се подигра с това, което той нарече „жалки опити“ на Киев да унищожи църквата в Украйна.

Междувременно Путин поздрави руснаците и православните християни за Рождество Христово и отбеляза ролята на църковните организации в поддръжката на „специалната военна операция“ в Украйна, предаде ТАСС.

„Сърдечно ви поздравявам за Рождество Христово. Този светъл и любим на всички празник вдъхновява хората за добри дела и стремеж, служи за утвърждаване на обществото на такива непреходни и духовни ценности и нравствени ориентири, като милосърдието, състраданието, доброто и справедливостта“, се казва в изявлението на Путин.

Той отбеляза и съзидателния принос, който има Руската православна църква и други християнски вероизповедания в Русия за единството на обществото, съхраняването на историческата памет, възпитането на младежта и укрепването на семейството.

„Църковните организации отделят първостепенно внимание в поддръжката на международния и междурелигиозния мир и съгласие в нашата страна, грижат се за онези, които се нуждаят от помощ, поддържат нашите военни, участващи в специалната военна операция“, заяви Путин. Той добави, че тази работа на църквата и църковните организации заслужава най-искрено уважение.

Путин пожела на православните християни здраве, успехи и всичко най-добро.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy