Украйна отблъсна нова атака с руски дронове над Киев

Военната администрация на Киев съобщи днес, че противовъздушната отбрана на столицата е отблъснала изцяло нова „масирана“ атака с руски дронове срещу града, отбелязвайки, че тя е 12-тата от началото на май, предаде Франс прес.

Русия „отново атакува Киев от въздуха“, написа в „Телеграм“ ръководителят на гражданската и военната администрация на Киев Серхий Попко, като отбеляза, че въздушната тревога над града е продължила над три часа.

По предварителна информация при тази масирана атака са използвани дронове тип „Шахед“, каза той.

„Ангелите-хранители на Украйна не дадоха никакъв шанс на агресора. Всички въздушни мишени, насочени срещу Киев, бяха унищожени от нашата противовъздушна отбрана“, заяви Попко. По думите му предишната въздушна атака срещу столицата е била предприета преди четири дни.

Тази нощ въздушна тревога беше обявена и в други населени места, включително Харков на изток и Черновци в Западна Украйна, казаха властите.

САЩ одобри продажбата на ракети „земя-въздух“

САЩ огласиха продажбата на Украйна на ракети „земя-въздух“ NASAMS на стойност около 285 милиона долара, с които ще се подсили противовъздушната й отбрана от Русия, предадоха световните агенции.

„Украйна има спешна нужда да увеличи отбранителните си способности срещу ракетните удари на руската авиация“, се казва в комюнике американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).

Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата и сега се очаква тя да получи „зелена светлина“ от американския Конгрес.

Противовъздушната отбрана се оказа ключов фактор в конфликта при масирания ракетен обстрел от страна на Русия.

Продажбата на системите NASAMS е осъществява успоредно с предоставянето на военна помощ за милиарди долари от САЩ на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г., отбелязва АФП.

Дмитро Кулеба призова Африка да подкрепи Киев

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова някои африкански страни да се откажат от неутралитета, който демонстрират в конфликта между неговата страна и Русия и да подкрепят Киев. Това стана по време на визитата му в Етиопия, където е централата на Африканския съюз.

„Ние се опитваме да обясним на нашите африкански приятели, че неутралитетът не е отговор“, заяви Кулеба пред журналисти в Адис Абеба. Той пристигна в Етиопия след визита в Мароко. Това е втора обиколка на укринският външен министър в Африка.

„Бидейки неутрални пред руската агресия спрямо Украйна вие разпростирате тази неутралност до нарушението на границите и до масовите военни престъпления, които могат да се извършат близо до вас“, каза Кулеба.

През февруари 22 от 54-те страни членки на Африканския съюз се въздържаха или не участваха във вота на последната резолюция на Общото събрание на ООН, призозаваща Русия да изтегли силите си от Украйна. Две от тези страни – Мали и Еритрея дори гласуваха срещу резолюцията.

Кулеба се срещна с етиопския премиер Абий Ахмед, с председателя на комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат и с действащия председател на панафриканската организация, президента на Коморските острови Азали Асумани.

Един от дискутираните въпроси с нашите африкански приятели беше подкрепата на Украйна срещу Русия, заяви Кулеба, без да навлиза в подробности.

„В Африка страните и хората имат симпатия към Русия, защото те правят връзката между Русия и подкрепата, която тези страни са получили по време на епохата на СССР и ролята на СССР в деколонизацията на Африка“, каза Кулеба.

„Но истината е, че Русия приватизира всичко, което СССР направи за Африка, игнорирайки факта, че Украйна беше член на СССР и че тя е посрещнала хиляди африкански студенти и изпратила в Африка хиляди инженери“, добави той.

По думите на Кулеба Русия днес е много различна.

„Най-важната инвестиция на Русия в Африка, това са наемниците от „Вагнер“, заяви Кулеба.

Русия не фигурира начело или в средата на страните, предоставящи хуманитарна помощ на Африка, отбеляза украинският първи дипломат.

Той добави, че Русия не е и в списъка на основните инвеститори в Африка и разкритикува руската пропаганда, която работи много активно на африканския континент.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy