Украйна порази щаба на руския Черноморски флот в Севастопол

Украйна порази щаба на руския Черноморски флот в Севастопол. Най-малко един руски военен е в неизвестност след ракетната атака днес, съобщи ТАСС, като се позова на руски официални източници.

Историческата сграда в града на анексирания от Русия Кримски полуостров е била обхваната от пламъци.

Украинската армия пое отговорност за нападението, съобщи Франс прес.

„Пет ракети бяха свалени от противовъздушната отбрана. Историческата сграда на щаба на Черноморския флот е понесла щети при атаката. Според наличната информация е бил убит един военнослужещ“, съобщи първоначално в комюнике руското министерство на отбраната. Впоследствие то уточни, че един войник е в неизвестност.

Назначеният от Москва губернатор на Севастопол Михаил Развожайев написа в „Телеграм“, че „борбата с пламъците продължава“.

Щабът на руския Черноморски флот се намира в историческия център на Севастопол, близо до много граждански обекти.

На видеозаписи и снимки се виждат огромни кълба дим над сградата, съобщи АП. Жители на Севастопол разказаха, че са чули експлозии.

Районът на атаката е отцепен в радиус от две пресечки, предаде кореспондент на ТАСС.

Счупени са прозорци на 10 жилищни сгради. Няма обаче пострадали цивилни, написа Развожайев в „Телеграм“.

„Силите за отбрана на Украйна нанесоха успешен удар срещу командния щаб на руския Черноморски флот във временно окупирания град Севастопол“, обяви украинската армия в „Телеграм“. Тя не даде подробности.

Украйна по принцип коментира рядко свои атаки срещу Русия.

Нападенията, най-вече с безпилотни летателни апарати и безекипажни катери, на анексирания през 2014 г. от Русия Кримски полуостров зачестиха през последните седмици, отбелязва АФП.

Представител на назначените от Москва власти междувременно съобщи за „безпрецедентна кибератака срещу интернет доставчиците в Крим“. Работим за възстановяване на интернет връзката, съобщи Олег Крючков, съветник на Сергей Аксьонов.

Междувременно украинската армия продължава да напредва при настъплението си в южната част на страната, сочи оценка на Института за изследване на войната, предаде ДПА.

На фронтовата линия близо до градчето Роботино в Запорожка област за първи път са били забелязани украински бронирани машини отвъд първата руска отбранителна линия, каза базираният във Вашингтон аналитичен център. Той обаче направи уговорката, че все още е твърде рано да се каже със сигурност, че тази руска отбранителна линия е била пробита.

В днешната си сводка за ситуацията на бойното поле украинският генерален щаб съобщи за напредък на украинските сили при източния град Бахмут и на южния фронт, както и за отблъснати руски контраатаки при Роботино. За момента това не може да бъде потвърдено чрез независим източник, посочва ДПА.

Силите на Киев започнаха контранастъплението през лятото и постепенно си пробиха път през руските отбранителни линии, достигайки село Роботино. Руските войски са се окопали там, като отблъскват танковете с мини и барикади от бетонни конструкции, известни като „драконови зъби“. Украинските сили изпитват затруднения при пробиването на тези прегради, особено при липса на въздушна подкрепа, поради това те променят тактиката си. Сега те използват артилерия, за да атакуват руските позиции, които след това завземат чрез малки отряди от пехотинци. Появата на украински бронирани машини зад руската отбранителна линия доказва, че сега те отново могат да се движат по-свободно там, каза Институтът за изследване на войната.

Киев се стреми да напредне още повече, да достигне бреговете на Азовско море и да прекъсне сухопътната връзка между Русия и Кримския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г. Морето обаче все още е на около 100 километра от украинските позиции и наблюдателите се питат дали украинските войски могат да постигнат тази цел до края на годината, отбелязва ДПА.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy