Улица във Варна пропадна заради спукан водопровод

Магистрален водопровод се спука във вторник вечерта и предизвиква огромно наводнение на булевард „Васил Левски“ във Варна.

При аварията заседна автомобил и малък автобус. За щастие инцидентът се размина без пострадали.

ВиК Варна спря водоподаването от този водопровод. Част от абонатите на дружеството бяха прехвърлени към стария водопровод.

До момента няма яснота за причината на аварията. Местното ВиК не е излязло с позиция по случая. Държавният ВиК Холдинг, под чиято шапка е регионалното дружество също мълчи.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков обяви, че ще поиска пълна проверка по случая.

Спуканият водопровод е поставен през 2006 г. и срокът му на експлоатация е 50 години. Преди няколко години там отново е имало авария и е правен ремонт.

Кметът на Варна Иван Портнийх, който в сряда даде специална пресконференция, на която поиска оставката на главния архитект Виктор Бузов, не коментира тежката авария.

Водната авария

Водопроводът се е скъсал и е избил на ул. „Петър Скорчев“ в кв. „Бриз“ под Паметника на българо-съветската дружба във Варна.

Образувал се е кратер с дълбочина от 2 метра.

Водната струя е откъснала големи парчета асфалт. Водата е свлякла земни маси. Улицата е пропаднала и на практика през нея не могат да преминават коли.

Подлезът, който отвежда към бул.“ Княз Борис I“, е затлачен с кал и също е непроходим.

Водата е понесла огромна количество инертни материали от близките строежи, които са се свлекли към основния варненски булевард „Васил Левски“.

Шишков: Разпоредил съм пълна проверка

Незабавна проверка на цялостната реконструкция на водопровода ще поиска регионалният министър арх. Иван Шишков.

„Защото може да се окаже, че има проблем и в самия проект, и в качеството на строителството, и в начина, по който са извършени процедурите с подробните устройствени планове“, коментира той пред бТВ.

По думите му в годините назад някои проекти са правени много бързо, а строителството е било кампанийно. „При кампанийно строителство и когато е забавено проектирането обикновено се получават тези проблеми“, каза Шишков.

В много случаи се издават разрешения за строеж, за да се започне обектът, а после често тези проекти имат нужда от преработка, допълни той.

„Проблемът е, че се е изграждала инфраструктура просто, за да бъде изградена, а не да обслужва хората по начин, по който трябва да ги обслужва“, каза в заключение арх. Шишков.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy