Управляващата партия в Грузия иска да свали президентката заради посещения в ЕС

0

Управляващата партия в Грузия днес заяви, че ще започне процедура по импийчмънт срещу президентката заради посещенията й в Европейския съюз, които бяха които са направени против волята на правителството, съобщи грузинската информационна агенция Интерпрес, предаде Ройтерс.

Интерпрес цитира лидера на партията „Грузинска мечта“ Иракли Кобахидзе, че президентката Саломе Зурабишвили „грубо е нарушила“ конституцията на страната и че партията ще започне процедура по импийчмънт.

Според Кобахидзе импийчмънтът едва ли ще бъде успешен, тъй като „Грузинска мечта“, която има обикновено мнозинство в парламента, ще трябва да привлече гласове от опозицията, за да бъде свалена тя от поста си.

Зурабишвили, бивш френски дипломат от грузински произход, беше избрана за президентка на Грузия през 2018 г. с подкрепата на „Грузинска мечта“. Оттогава тя скъса с партията, която многократно е обвинявана, че е проруска и недостатъчно решителна за присъединяването на Грузия към Европейския съюз и НАТО.

„Грузинска мечта“ твърди, че е ангажирана с присъединяването към двата блока.

През март Зурабишвили заяви, че ще наложи вето на спорен закон срещу „чуждестранните агенти“, подкрепен от грузинското правителство, който според критиците на „Грузинска мечта“ е вдъхновен от руския подобен закон, който се използва за потискане на инакомислието.

Европейският съюз, който миналата година отказа да предостави на Грузия статут на кандидат за членство, многократно е предупреждавал, че задълбочаването на авторитаризма в Грузия може да провали кандидатурата на страната за членство в ЕС.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy