Ускорен икономически спад очаква руският бизнес догодина

Следващата година ще се окаже за руската икономика доста по-сложна от отиващата си 2022 г., смята Александър Шохин, председател на най-голямата бизнес асоциация на Русия – Съюз на примишлениците и предприемачите. В организацията влизат хиляди предприятия – от добив на суровини до финансови услуги.

Макар темпът на спад през 2022 г. да се оказа съществено по-нисък от песичистичните прогнози и правителството да обещава, че БВП ще загуби само 2.5-3 процента, според Шохин това е резултат от „инерцията“ на икономиката и постепенното разширяване и засилване на ефекта на наложените срещу Русия първични санкции.

„2022 г. частично по инерция е прескочихме, имахме запаси, партньорите ни не се оттеглиха веднага, имаше компромисни варианти, изпълняваха се стари договори и т.н. Някои от компаниите имаха да изпълняват задължения по прекратените договори. Но те не смятат да ги продължават през 2023 г., затова следващата година ще е много по-сложна“, заяви той на пресконференция, цитиран от „Москоу таймс“.

Според Шохин в близките месеци Западът ще се заеме със засилване на вторичните санкции, за да извади посредниците – страните, чрез които руските компании се опитват да избегнат действащите ограничения.

Става въпрос за Турция, Обединените арабски емирства, Индия и Китай, посочва представителят на руския бизнес и добавя, че вторичните санкции, че са достатъчно сериозни и във финансов план и „в наказателен“.

Според прогноза на Министерството на икономиката и развитието темпът на рецесия ще се забави до 0.9 процента и след това ще започне икономически ръст, който за година ще компенсира провала на БВП. Шохин обаче смята, че едва ли може да се разчита на V-образен сценарий на развитието на кризата „с бърз отскок от дъното“.

Сега не става въпрос за това да се инвестира в развитие, а да се задържат съществуващите производства, които загубиха експортен пазар и губят пари, и да не се уволняват работници.

Едрият бизнес в Русия усеща все по-силно санкциите – през октомври салдираният финансов резултат на руските предприятия е рухнал с 44 процента до 1.653 трлн. рубли. През септември икономиката работеше на минус. Загубите на компаниите се оказаха по-големи от заработените приходи от 728 млрд. рубли.

За 10 месеца руският БВП е загубил само 2.1 на сто, но „приятната изненада“ на икономическата статистика и временна илюзия. Сегашната криза се отличава от предишните, заяви главният икономист на Алфа банк Наталия Орлова.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy