Фабрика за батерии за електромобили в Англия пропадна поради липса на финансиране

Реализацията на проект за изграждане на фабрика за батерии във Великобритания пропадна, след като не успя да набере нужното финансиране.
Стартиращата компания за батерии за електрически превозни средства в Обединеното кралство „Бритишволт“ (Britishvolt), която изпитва затруднения да набере средства за изграждането на голяма фабрика в северна Англия, е подала заявление за назначаване на служебни администратори (временно управляващи компанията – бел. ред.). Това сочи съдебен документ, предаде Ройтерс.
Заявлението е удар за британската автомобилна индустрия, която според служители и експерти се нуждае от заводи за батерии за електромобили, за да попречи на голяма част от производството на автомобили в страната да се премести в континентална Европа.
Това се случва само ден след проведено общо събрание на акционерите, на което са се разглеждали варианти проектът да бъде продаден.
Интересен факт е, че през май 2022 г. българската „Монбат“ (Monbat) заяви, че продава своя дъщерна фирма за батерии в Германия на британската компания за 36 млн. евро.
„Бритишволт“ беше в преговори с потенциални купувачи, включително някои от ранните си инвеститори, след като през ноември си осигури краткосрочно спасително финансиране, което да отложи фалита.
Междувременно на по-голямата част от персонала на компанията днес е съобщено, че трудовите им договори ще бъдат съкратени с незабавен ефект, според източник, запознат с въпроса, допълва Ройтерс.
Неотдавна „Бритишволт“ планираше изграждане на фабрика на стойност 3.8 милиарда паунда (4.64 милиарда долара) за производство на батерии с общ капацитет от 38 гигаватчаса в северната част на Англия, но до лятото събра само около 200 милиона паунда и отложи графика за производство.
Правителството на Обединеното кралство на бившия премиер Борис Джонсън представяше проекта на стартиращата компания за производство на батерии като основен крайъгълен камък за реализиране на трансформацията на автомобилната индустрия, тъй като страната се насочва към забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене през 2030 година.
„Бритишволт“ получи подкрепа от минния гигант „Гленкор“ (Glencore), който финансира кръг за финансиране на стартъпа през февруари 2022 г.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy