ФЕД вдигна лихвата до най-високото ниво от 2007 г. насам

0

Управлението за федерален резерв на САЩ (ФЕД) повиши водещата си лихва с 0.25 процентни пункта, изразявайки предпазливост относно банковата криза, наблюдавана напоследък, и намеквайки, че приближава краят на политиката му на вдигане на лихвите.

Това е деветото увеличаване на лихвите от март 2022 г. и след него референтната лихва по овърнайт депозитите нараства до диапазона 4.75-5.00%, уточнява Ройтерс. Това е най-високо ниво от 2007 г. насам.

Малко след ФЕД лихвите повишиха също централните банки на Швейцария (с 0.50 п. п.), Норвегия (с 0.25 п. п.) и Великобритания (с 0.25 п. п.).

Комитетът по парична политика на централната банка същевременно посочи, че бъдещи увеличения не са сигурни и до голяма степен ще зависят от предстоящите икономически данни.

„Комитетът внимателно ще следи постъпващата информация и ще направи оценка за последиците върху паричната политика“, се посочва в изявление на комитета, разпространено след срещата.

ФЕД посочва, че банковата система е „стабилна и устойчива“, допълвайки, че неотдавнашните сътресения в банковия сектор „вероятно ще доведат до по-строги кредитни условия за домакинствата и компаниите и ще окажат натиск върху икономическата активност, наемането на работна ръка и инфлацията“.

Експертите на централната банка прогнозират, че лихвите ще бъдат вдигнати само още един път тази година.

За инфлацията се очаква до края на годината да достигне 3.6%, безработицата да се понижи до 4.5%, а растежът на брутния вътрешен продукт да се забави до 0.4%.

Оценките за следващите две години остават почти без промяна спрямо предишните предвиждания, с изключение на прогнозата за нарастването на БВП, която за 2024 г. е понижена от 1.6% до 1.2%.

На пресконференцията след заседанието президентът на ФЕД Джером Пауъл увери, че банковата система е устойчива и депозитните потоци да се нормализирали.

Решителните действия на ФЕД, министерството на финансите и Федералната корпорация за застраховане на депозитите са показали, че спестяванията на вложителите в банковата система са сигурни, каза той.

По думите му централната банка сега прави вътрешен преглед, за да установи къде може да засили надзора и регулациите.

Връщането към целевата инфлация от 2% ще бъде дълго и трудно, посочи Пауъл.  

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy