Филмът „φ1.618“ с поредица номинации от престижни фестивали

Само два месеца след премиерата на дебютната пълнометражна кинотворба на Теодор Ушев – „φ1.618“ вече има в актива си цяла поредица от участия и номинации на престижни международни фестивали.

Филмът е номиниран за награда Gilles-Carle за най-добър първи или втори игрален филм. Учредена в памет на един от най-смелите режисьори на Квебек, наградата Gilles-Carle се присъжда всяка година от 2010 г. насам. Придружена е от безвъзмездна помощ от 10 000 долара, предоставени съвместно от Bell Media и Québec Cinéma.

Теодор Ушев има покана и за излъчване на филма в рамките на Международния филмов фестивал в Отава.

Оценен високо заради „невероятното въображение“ и сърцатия подход на Ушев и целия екип към предизвикателния сценарий на Владислав Тодоров, „φ1.618“ влезе и в конкурсната програма на фестивала Rendez-vous Québec Cinéma. Целта на този форум, създаден през 1982 г., е да популяризира киното на канадската провинция Квебек и неговите създатели, да подкрепя културата на региона и да стимулира индустрията му.

Филмът на Ушев попадна и в официалната селекция на фестивала Phoenix Film Festival-Sci Fi and Horror. Мисията на филмовата фондация „Феникс“, която стои зад фестивала, е да подкрепя развитието на независимото кино в американския щат Аризона и неговите образователни възможности.

Фестивалният маратон продължава с включване в официалната селекция на Международния филмов фестивал в Спокан. Предвид жанровата си специфика съвсем естествено „φ1.618“ стана част и от програмата на Boston Sci-Fi Festival – най-големия независим жанров филмов фестивал в САЩ.

Решен в стилистиката на научнофантастичната антиутопия, където смешното и страшното се преливат, филмът „φ1.618“ е дръзка, визуално примамлива адаптация по романа „Пумпал“ на един от ерудираните български писатели Владислав Тодоров. В тази необикновена приказка бездарието и пошлостта гнетят повече от невежеството, метафорите за държавата, интелектуалната самота и „осребрените души“ навяват усещане за безпътица, но спасение има – и то е в любовта. Защото безсмъртието няма смисъл, ако не можеш да спасиш поне един смъртен човек…

След предпремиерната прожекция на филма в рамките на Синелибри 2022 – това е първият български филм, дал старт на фестивала – на 23 ноември 2022 г., се състоя и световната му премиера в рамките на Black Night Film Festival в Талин, Естония. (PÖFF е ежегоден филмов фестивал от А класа, eдин от най-престижните кинофоруми в региона.)

Междувременно „φ1.618“ е селектиран и в програмата на 51-вото издание на Фестивала на новото кино в Монреал (Festival du nouveau cinéma 2022) с номинация за т.нар. „New Alchemist Award“. Именно на този форум са направили своя дебют киновизионери като Джим Джармуш, Стивън Содърбърг и Вим Вендерс.

Една от първите положителни оценки за фирма дойде от Изабела Ванини, програматор на Forum des Images, според която филмът на Ушев напомня за първите кинотворби на Жан-Пиер Жьоне, Марк Каро и Енки Билал.

„Има невиждани досега сцени, които създават усещането, че халюцинираш – музиката, пиршеството, костюмите, маските и декорите ме караха да гледам екрана в захлас. Филмът изобилства от идеи, находки и възхитителни анимационни кадри, които, освен всичко друго, са забавни. Тази красива любовна история, химн на смъртността и ода за книгите, е удивително пленителна“, казва Изабела Ванини.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy